A nagyfogyasztók közül még kevesen fogtak hozzá a felszabadítandó áram- és gázpiac majdani alternatív beszerzési forrásainak feltérképezéséhez, a költségek és az árak becsléséhez. Az Accenture és az IEF felmérésében részt vett 51 nagyfogyasztó többsége 2002. január 1-jén nyitná meg az energiapiacokat. Erre azonban az árampiac esetében vélhetőleg 2003. január 1-jéig várni kell, mert az ez évre ígért új villamosenergia-törvény is csak ekkor lép életbe -- közölte Szerdahelyi György, a GM főtanácsosa az IEF pénteki szakmai fórumán.
A nyitás első lépésben 32 százalékos lenne, s a 10 gigawattóra feletti fogyasztókat érintené. Az árampiacon a felmérés során megkérdezettek 43, a gázpiacon megkérdezettek 58 százaléka szabadítaná fel azonnal a nagykereskedelmi monopóliumokat is. Ugyanekkortól azonban az áramimportot csak a válaszadók harmada tenné szabaddá, másik közel harmada megvárná az uniós csatlakozást, a többiek köztes időpontot választanának.
A földgázpiacon 42 százalék azonnal felszabadítaná az importot. A nyitás hozadékai közül az első helyre teszik a várható áresést, másodikra a minőségjavulást. Az árampiacon a megkérdezettek 53 százaléka 0--10 százalékos, 26 százaléka 10-15 százalékos árcsökkenést jósol, a gázpiac nagyfogyasztóinak 51 százaléka áremelkedést vár.
Hosszú távon mindkét területen drágulásra számítanak, s a kockázatok körében pedig leginkább az ellátásbiztonság miatt aggódnak.