A húsvét előtti héten sem kell a tojásár emelkedésétől tartani, mert az áru termelése a javuló időjárás miatt a háztájiban is felfutóban van. A nagyüzemeket, illetve a vállalkozásokat hetenként 29-30 millió tojás hagyja el. Bár az egyéni állattartók állománya valamelyest csökkent, az iméntivel csaknem azonos mennyiségű tojást ők is előállítanak. Az utóbbiak részéről ugyan nem kevés jut a boltokba, piacokra, de egy felmérés szerint a piacozó lakosság mintegy 30 százaléka nem őstermelőktől, hanem boltban veszi a tojást. A családi gazdaságok jórészt saját fogyasztásra termelnek, ezért nehéz megmondani, hogy onnan mennyi kerül a zöldség-gyümölcs piacokra -- mondta Földi Péter.
A felmérések szerint az előző héten a tálcásan vagy egyéb módon, döntően darabonként árusított tojás átlagára vidéken 18,90 forint volt, 14 és 23 forint között mozgott (az utóbbira Veszprémben volt példa). Budapesten csaknem egy forinttal volt drágább a tojás, a 19,80 forintos átlagár mögött 17--24 forintos árak álltak. Az áruházláncok átlag 22 forintért kínálják a tojást, darabonként 20--23-ért -- viszont döntően előre csomagolt, dobozolt kiszerelésben.
A tojásszövetségben nem tudnak arról, hogy ebben az időszakban import érkezne az országba. Ezt esetenként a Baromfi Terméktanács által is szorgalmazott intézkedés fékezi. Korábban ugyanis arra kérték az állat-egészségügyi szolgálatot ellátó hatóságot, hogy az EU-s gyakorlatnak megfelelően, a tojás minősége és frissessége alapján döntsön az importról. Ha ugyanis a szállítmány csak ipari feldolgozásra alkalmas, lényegesen nem zavarja a hazai ellátást. Emellett a nyugat-európai állatjárványoknak is visszatartó hatásuk van, s nagyobb tömegű tojás legális behozatalára nem is számítanak.
A termelőknek az idén nem jó üzlet a húsvét előtti értékesítés, mert a 12--14 forintos darabonkénti árral mindössze az önköltség térül meg -- mondta Szíjártó Attila, a kerekegyházi Szíjártó Bt. ügyvezetője, egy 60 ezres tojóállomány tulajdonosa. Az ellátásban szerinte sem lesznek hiányosságok, de ha nem termel nyereséget az ágazat, húsvét után nehéz helyzetbe kerülhet.