Ted Turner, a CNN tulajdonosa 225 millió dollárt fizetne Vlagyimir Guszinszkijnak a Média-Mosztban és ezen keresztül az NTV televízióban birtokolt tulajdonrészéért, a tranzakció főbb részleteiről már meg is állapodtak -- jelentette egybehangzóan több hírforrásra, köztük a CNN hírtelevízióban elhangzottakra való hivatkozással az AP és a Reuters mellett a Washington Post és a New York Times.
Az üzlet tárgya a még a csatornát alapító Guszinszkij tulajdonában lévő 25 százalékos, vétóra is jogosító részvénycsomag. A Reuters úgy tudja, korábban Guszinszkij és a Gazprom egybehangzóan foglalt állást a mellett, hogy az NTV-nek a csatorna függetlenségét garantáló külföldi befektetőre volna szüksége.
Turner, aki az AOL-Time Warner alelnöke, hangsúlyozottan jelenlegi tisztségének keretein kívül, magánszemélyként állapodott meg a Kreml haragja elől Spanyolországba visszavonult orosz médiamágnással. Külföldi elemzők éppen a Turner és Guszinszkij közötti tárgyalások komolyra fordulásában látják az okát annak, hogy -- amint arról a Világgazdaság is hírt adott -- az NTV-ben résztulajdonnal rendelkező Gazprom gázipari társaság a Guszinszkij számára folyósított, illetve garantált, összesen közel félmilliárd dollár értékű, vissza nem fizetett kölcsönök ellentételeként kedden átvette a hatalmat az NTV-nél, és megváltoztatta az igazgatótanács összetételét (VG, 2001. április 4.).
A Gazprom hatalomátvételére reagálva az NTV munkatársai polgári engedetlenséget hirdetve sztrájkba kezdtek. A keddről szerdára virradó éjszakát a tévécsatornának a Moszkvában lévő osztankinói tévétorony több rendőrkocsival körülvett épületében töltötték. Az NTV programjából töröltek minden szórakoztató műsort, és bár a sugárzást nem szakították meg, tegnap este a nézők mindössze egy üres stúdióban álló szék támlájára vetített fehér feliratot láthattak, a következő szöveggel: "Az igazgatótanács összetételének jogszerűtlen megváltoztatása miatti tiltakozásul kizárólag híreket sugárzunk."
Az NTV elbocsátott irányítói és a műsorkészítés kulcsembereinek egy része éjszakába nyúló megbeszélést folytattak, a tévé újságírói pedig nyilatkozatot fogalmaztak meg, amely szerint az NTV "elfoglalása" törvényellenes, a Gazprom lépésének célja, hogy a Kreml bírálása miatt hatósági ellenőrzés alá vonja a független csatornát. A nyilatkozat az orosz elnök esetleges szerepével kapcsolatban kijelenti, hogy "semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin tökéletesen tisztában van azzal, ami történik, és ezáltal maga is felelős a következményekért". Az NTV-re nehezedő politikai nyomás egyébként már korábban tiltakozást váltott ki: a Reuters szerint az utóbbi évek egyik legnagyobb moszkvai demonstrációjaként a múlt hét végén mintegy tízezren tüntettek az NTV épülete előtt, a csatorna függetlenségének megőrzését követelve. Hasonlóan foglalt állást Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök, amikor az AP kérdésére így válaszolt: "Meggyőződésem, hogy közös érdek és egyben közös felelősség egy olyan független, nyitott szellemű és komoly tévécsatorna megőrzése, amilyen az NTV."
A Gazprom az NTV gazdasági nehézségeivel magyarázza az átszervezést. A gázipari cég képviselője szerint a 70 millió dolláros veszteséggel és 127 milliós adóssággal küzdő NTV soha nem lesz képes visszafizetni a felvett kölcsönöket.