Az osztrák tulajdonú ASA Magyarország Kft. javasolta fővárosi partnereinek, hogy a főváros az ASA másfél éve épült gyáli, korszerű regionális hulladékkezelő telepére szállítsa a közeli öt délkelet-budapesti kerület több száz tonna hulladékát, ne pedig a jóval messzebb lévő pusztazámori telepre -- tájékoztatta lapunkat Martin Attila, a kft. igazgatója. Becslései szerint ezzel legalább évi százmillió forintos megtakarítást érne el a főváros.
"Minőségi különbség nincs a két létesítmény között -- állította --, ezért a szállítási költségek lehetnek a meghatározóak." A Pest megyei Gyáltól mindössze 5-10 kilométerre vannak az érintett kerületek, míg a Fejér megyei Pusztazámorig 60-70 kilométert is utaznak a szemétszállítmányok.
"Valóban nincs lényegi különbség a két hulladékmegsemmisítő technológiája között, viszont a pusztazámori infrastruktúrája kiépítettebb, például meteorológiai rendszere, javítóbázisa van -- reagált érdeklődésünkre Halász Géza, az FKF Rt. kommunális igazgatója. Mint elmondta, a pusztazámori telep fajlagos költségei emelkednének, ha nem lennének kihasználva évi 1,3-1,4 millió köbméterre tervezett kapacitásai.
Martin Attila szerint hamarosan átmenetileg leállni kényszerül a rákospalotai létesítmény, s onnan megint csak ésszerűbb lenne Gyálra, és nem Pusztazámorra vinni a hulladékot. Ezt az információt azonban Halász Géza cáfolta. Mint megtudtuk, a tíz éve részleges kazánkorszerűsítésen átesett létesítményt jövőre füstgázszűrővel látják el. A munkálatok alatt a négy kazánból kettőt-kettőt felváltva valóban leállítanak, viszont az éppen működő két kazán ellátja a létesítmény feladatait, vagyis ezen idő alatt sem lesz szükség arra, hogy a szemetet máshová szállítsák.
Az ASA azonban természetesen akkor is bővíteni akarja a vállalkozást, ha mégsem sikerül megegyezni a fővárosi partnerekkel. Erre mind a területi, mind a pénzügyi-gazdasági források rendelkezésre állnak. A másfél éve épített kapacitás 4-5 évre elegendő, de gyakorlatilag három hónap alatt ugyanilyen időtartamra elegendő bővítést hajthatnak végre. Másfél éve 600 millió forintért hozta létre a ma teljes kapacitással működő feldolgozóját, az egész beruházás értéke hosszú távon több mint tízmilliárd forint is lehet.