A vételi megállapodás aláírásával az NRG a 389 megawatt villamos energiát termelő Csepel II. Erőmű és csaknem 20 ezer csepeli és pesterzsébeti lakás melegvíz- és távfűtési igényét ellátó létesítmények tulajdonosa lett.
A PowerGen 130 millió dollárért adta el a magyar érdekeltségeket, valamint a német Mibrag GmbH-ban és a schkopaui erőművet birtokló Saale Energie GmbH-ban való tulajdoni hányadát a minneapolisi székhelyű NRG Energy Inc. társaságnak.
A társaság tervezi újabb erőművi létesítmények megvásárlását Magyarországon, de konkrét célpontjuk még nincs -- mondta Dave Peterson tegnapi sajtótájékoztatóján.
A csepeli áramtermelő egységek az idei év első felében 50 millió dollár forgalmat bonyolítottak, amit az év végére 90 millióra kívánnak növelni. Az új tulajdonos szerint az erőmű nyereséges marad a liberalizált piacon is.
A csepeli létesítményeknek jelenleg 200 dolgozójuk van. Az erőmű minden évben mintegy 60 millió dollár értékű szolgáltatást vesz igénybe magyar cégektől -- tette hozzá.
Az 1989-ben létrehozott NRG Energy Inc. ma a világon az ötödik legnagyobb önálló energiatermelő vállalkozás. A társaság üzemeltetési és tulajdonosi érdekeltséggel bír Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában, Ázsiában és Latin-Amerikában. A vállalatnak összesen 21 822 megawatt energiatermelő kapacitása van.
A társaság évente 25 százalékos növekedést tervez, ami azt jelenti, hogy 2005 végére energiatermelő kapacitása több mint 50 ezer megawatt lesz -- hangsúlyozta Dave Peterson.
Kelet-Közép-Európa az NRG növekedési terveiben fontos szerepet kap. Folyamatosan értékelik a befektetési lehetőségeket Magyarországon, Németországban és Csehországban. Részt kívánnak venni a lengyel és a szlovák energiaszektor privatizálásában.