A Cisco Systems Magyarország Kft. az idén ismét bővítette a hálózatos informatikai szakemberek képzését elősegítő, első ütemben középszintű végzettséget nyújtó oktatási programját, amelyre eddig összesen 400 ezer dollárt fordított. Az 1998-ban elindított Cisco Hálózati Akadémia kezdeményezés révén ma már országszerte 19 képzési helyen 230 hallgatót készítenek fel az internetes hálózatfelügyeleti szakismeretekre. Az Oktatási Minisztériummal aláírt megállapodás szerint 2001 második fél évétől az itteni tananyag állami elismerést kap, s a közeljövőben további 16 akadémia kezdi meg működését. A ma még középszintű képzés után hamarosan megindulhat a Budapesti Műszaki Főiskolán a hálózatos szakemberek felsőfokú képzése is -- emelte ki az ügyvezető igazgató.
A magyarországi Cisco is közzétette a most zárult pénzügyi év leányvállalati szinten nyilvánosságra hozható üzleti adatát. Ennek alapján a társaság dollárban számítva 61 százalékkal növelte árbevételét az egy évvel korábbihoz képest. Budafoki Róbert kiemelte: a globális és az anyacégnél tapasztalható lassulással szemben itthon még van növekedési tartalék, mivel a hazai társaságok még jelentős beruházásokat hajtanak végre a cég által forgalmazott hálózati megoldások piacán.
A többezres létszámleépítést is végrehajtó anyacég az elmúlt pénzügyi évben 22,29 milliárd dollár nettó árbevételt ért el, ami a korábbi években megszokott 30-40 százalékkal szemben ezúttal 18 százalékkal volt több az egy esztendővel korábbinál. Az eddig tartósan nyereséges társaság a múlt évet 1,01 milliárd dolláros veszteséggel zárta. Egy esztendővel korábban még 2,67 milliárd dollár adózott eredményt könyvelhetett el.
A leépítések egyébként nem kerülték el a magyarországi céget sem. A jelenleg 38 főt foglalkoztató társaságnál elsősorban a regionális piaccal foglalkozó szakemberek állása szűnt meg, valamint az adminisztratív létszámot mérsékelték.