A tavaly év eleji vasutassztrájkot követően létrejött hároméves megállapodás veszélybe került, ugyanis a VDSZSZ választmánya felhatalmazást adott arra, hogy azt felmondják. Gaskó István elnök lapunknak tegnap délután úgy nyilatkozott, hogy a szakszervezet mai tájékoztatóján jelentik be a végleges döntést. A VDSZSZ mindenesetre elégedetlen azzal, hogy a MÁV-nál az idén csak 11 százalékkal emelkedtek a bérek, míg a KSH kimutatása szerint a nemzetgazdasági szinten ez az érték elérte a 15,3 százalékot. A VDSZSZ nehezményezi, hogy a társaságnál az új bértarifarendszer kialakítása is várat magára. A VDSZSZ szerint egyébként súlyos gazdasági visszaélések is előfordultak a MÁV-nál, ezeknek az ismertetését is mára ígérték.
Bajnai Gábor vezérigazgató-helyettes érdeklődésünkre elmondta, a MÁV betartja a megállapodásban foglaltakat. Tavaly a MÁV-nál az átlagkereset 86 400 forint volt, míg az idén ez 98 631 forintra növekedett. A béremelkedés mértéke 2001 első hat hónapjában -- az előző évi hasonló időszakához képest -- 16,4 százalék volt. Hangsúlyozta, hogy az új bértarifarendszer kidolgozása nem a MÁV vezetésének hibájából maradt el -- több változatot is elkészítettek --, mivel a szakszervezetek között is ellentétek vannak. A hároméves megállapodás felmondása szabályokhoz kötött, s annak jogkövetkezményei is vannak. A vezérigazgató-helyettes kiemelte, ha a kollektív szerződés érvényét veszíti, úgy az abban biztosított hatmilliárd forintos többletjuttatástól elesnének a vasutasok.
A Vasúti Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésén egyébként nem került szóba az esetleges felmondás. Információink szerint a másik két reprezentatív szakszervezet sem ért egyet a megállapodás felmondásával.