A cseh kormány nem védte meg a CME befektetéseit az országban, holott erre kötelezettséget vállalt a cseh--holland befektetésvédelmi egyezményben -- foglalta össze a per lényegét a Bermudán bejegyzett társaság vezérigazgatója, Fred Klinkhammer.
A Reuters beszámolója szerint a kártérítés komoly tétel lehet a készpénzhiánnyal küszködő államnak. Független szakértők véleménye alapján a CME vezetősége 450-500 millió dollárra becsüli az összeget, amit a kamatok tovább növelhetnek.
Az ügy 1999-ben indult, amikor a CME elbocsátotta helyi partnerét, Vladimír Zeleznyt a Nova tévétársaságot irányító CNTS vállalatból. Zelezny azonban továbra is erős befolyással bírt a Nova jogait birtokló CET 21-ben, így kizárta a CME-t és újraindította a Nova tévét.
A CME többségi tulajdonosa, Ronald Lauder -- aki egyben az Estée Lauder kozmetikai birodalom örököse is -- pert indított, de vesztett az állammal szemben. A CME által kezdeményezett eljárásban azonban 28 millió dollár megfizetésére kötelezték Zeleznyt. Közben meghiúsult a CME--SBS Broadcasting fúzió, és pénzügyi nehézségek miatt a CME a Nasdaqról is kivonulni kényszerült.
A CME hollandiai leányvállalata által indított legutóbbi választottbírósági ítéletet azonban kifogásolta a cseh külügyminiszer, Jan Kavan, mert ott állítólag az előírtnál kisebb szerepet kapott a cseh bíró. Csehország a jövőben várhatóan egy svéd bíróságnál keres jogorvoslatot.