Elsőként várhatóan a Kabai Cukorgyárban indul a cukorrépa hazai feldolgozása. A Cukoripari Egyesülés szerint az idén mintegy 400 ezer tonna cukrot gyárt az ipar hét gyára, jóval többet a tavalyi 284 ezer tonnánál. E mögött mintegy hárommillió tonna répa feldolgozása áll, amit 68 ezer hektárról takarítanak be -- tájákoztatta lapunknat Koczka Zoltán, az egyesülés igazgatója. A termés a tavalyinál jobb, az országos átlag 44-45 tonnára adódhat hektáronként.
A répa cukortartalma -- a legutolsó mérések szerint -- 15,5 százalékos, de ez még módosulhat.
Fischer Béla, a Magyar Cukor (MC) Rt. vezérigazgatója szerint az idén már lezajlott áremelést követőn nincs közvetlen napirenden, hogy az új cukor megjelenésével cégük árat emelne, noha költségeik azóta is nőttek. A cég idei bevétele elmaradt a várttól, csak a Koronás befőzőcukor forgalma nőtt.
Koczka Zoltán szerint várható, hogy az október 1-jével záruló "cukorév" elszámolásakor az ócukorból is lesznek még készletek. Az éves belső fogyasztás 330-340 ezer tonna. A tavalyi 264 ezer tonna termés és az akkori tartalék ugyan kevésnek látszott, de importra nem volt szükség a lakossági fogyasztás csökkenése miatt.
A cukor világpiaci ára a korábbi 270-280 dollárról a tonnánkénti 250 dollár körülire esett, s külföldön legfeljebb 300 dollárért lehet eladni a jó minőségű fehér cukrot. Koczka Zoltán szerint a magyar cukoripari cégeknek az exporton legalább 100 dollár a vesztesége, amit a hazai répatermelési költségek inflációnál jóval nagyobb növekedése okoz. A külföldi árak alacsony volta mögött -- egyebek közt -- a nádcukor két-háromszor olcsóbb volta áll, amivel még az unió is csak annyit tudott kezdeni, hogy a termelők érdekében -- évek óta -- az importra igen magas vámot kénytelen kivetni.
Az egyesülés igazgatója szerint új helyzet alakulhat ki, ha a cukor világpiaci ára tovább csökken és megközelíti a hazai piaci árat. A forint erősödése ugyanis kedvez az importnak, és a 68 százalékos vám mellett is megéri cukrot behozni, tovább rontva a hazai gyártók és a répatermelők helyzetét.