A Microsoft nem ellenkezett az X-box játékkonzol hiányát firtató kritikákkal szemben -- derül ki a német lap beszámolójából --, de a cég európai, közel-keleti és afrikai térségért felelős igazgatója, Jean-Philippe Courtois budapesti tájékoztatóján a termelés tervek szerinti alakulásáról számolt be. Vagyis a november 8-i megjelenéskor 600-800 ezer játékkonzolnak kell elérhetőnek lennie, január végéig pedig összesen másfél milliót lesznek képesek szállítani.
A borúlátók a kínálat várható szűkösségét a processzort szállító Intel hibájából eredő háromhetes termeléskiesésre alapozzák. A félmilliárd dolláros marketingköltséggel bevezetendő X-box Japánban és Európában csak jövőre kapható, ahová a magyarországi üzemből érkeznek majd a termékek.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Flextronics sárvári és zalaegerszegi üzemében készül a Microsoft játékkonzolgépe. A hazai beruházás összegét a gyártó nem hozta nyilvánosságra, ahogyan azt sem, hogy az idén várhatóan hány darab készül a konzolgépből. Korábbi információk szerint évi mintegy 3 milliárd dollár termelési értéket állít majd elő a gyártó az X-boxszal.
A redmondi társaság közben készül az operációs rendszerének hat éve legnagyobb megújítását jelentő Windows XP október 25-i piaci bevezetésére. A négy legnagyobb amerikai hardvercég, a Dell, a Hewlett-Packard, a Compaq és a Gateway gépeit minapi bejelentésük szerint ezzel a szoftverrel szállítják majd. A rendszerhez kapcsolódó Office XP csomag magyar nyelvű változatát a napokban dobták piacra.
Ezzel egy időben egy széles körű azonosítórendszer bevezetését is tervezi a Microsoft. Ebben a weboldalakhoz mindenki egyetlen jelszóval és azonosítóval férhetne hozzá. A Kerberos rendszeren alapuló szolgáltatásban a Yahoo! és az AOL is partnernek látszik.
A fejlesztést és a piaci működést azonban némileg beárnyékolja az Egyesült Államokban a társaság ellen folyó eljárás, ezért a vezetés a lehetséges szankciókról szóló egyeztetés hat hónapos elhalasztását kéri a kormányzattól.