Tizenegyezer alkalmazottjától készül megválni a hatodik legnagyobb amerikai légitársaság, a US Airways. Előzőleg mindegyik, "előtte álló" cég jelentős elbocsátások tervét jelentette be.
Az európai légifuvarozók egyelőre még nem tartanak itt, de tegnap a British Airways és más brit cégek kormányzati segítséget kértek veszteségek ellentételezésére. Az Európai Bizottságnak egyelőre nem áll szándékában enyhíteni az állami támogatások odaítélésének szabályait -- jelezte tegnap a bizottság szóvivője. Mindamellett szívesen tárgyalóasztalhoz ülnek a cégekkel, hogy megvitassák a várható következményeket.
A Virgin Atlantic nagy-britanniai székhelyű légitársaság 20 százalékkal leépíti az Egyesült Államokba irányuló forgalmát, és 9000 alkalmazottjából 1200-tól megválik. A BA a hét folyamán dönt arról, milyen intézkedéseket tesz növekvő működési költségeinek ellensúlyozására. Szakértők szerint a társaság közvetett módon már kormányzati segítséget is kért, akárcsak több más brit légicég.
A holland KLM légiforgalmi társaság működési veszteséget vár a folyó üzleti évre a terrortámadások következményeként. A 2001/2002-es üzleti év első negyedében a KLM működési profitja 23 millió euró volt az egy évvel korábbi 100 milliós működési nyereséget követően, a költségek növekedése és a gazdaság lassulásával járó bevételcsökkenés miatt.
A Lufthansa egyelőre nem kommentálta a nyeresége csökkenéséről keringő híreket. Azt viszont jelezték, a téli menetrendből három transzatlanti járatot törölnek a helyfoglalások csökkenése miatt. Az öt legnagyobb amerikai légitársaság, valamint az Air Canada 20 százalékkal mérsékli járatainak számát, s csupán a Continental 12 ezer munkatársától készül megválni. Sőt, a légitársaság egyelőre elhalasztja ExpressJet vállalatának tőzsdei bevezetését is.