A beutaztató cégek számára várhatóan jelentős forgalomcsökkenést jelent az amerikai terrortámadás után kialakult hangulat az utazók körében. Egyes vélemények szerint nemcsak az ősszel, hanem még a következő év első felében is visszaeső forgalommal kell számolni. Várakozások szerint -- ha nem történik újabb terrortámadás, vagy nem indul háború -- akkor legkorábban a jövő év végére, 2003 elejére normalizálódhat a forgalom.
Mint Molnár Gabriella, a Blaguss-Volánbusz utazási vállalkozás ügyvezetője mondta: a lemondások eredményeképpen jó esetben a tavaly elért forgalmat tudják teljesíteni, rossz esetben némi csökkenéssel is számolni kell. Lemondásokat kaptak nemcsak az USA-ból, de európai országból is.
Az egyik legjelentősebb japán beutaztató cég, a Chemol Travel is érzékeli az események negatív hatását. Japán csoportjaik és egyéni vendégeik mintegy 10-15 százaléka döntött úgy, lemondja vagy elhalasztja utazását.
Ugyanakkor beutaztató charterforgalomban részt vevő Pannon Airlines légitársaságnál nem érzik a forgalom visszaesését. Mint Holpert Ákos ügyvezető mondta, heti három izraeli járatuk rendben közlekedik, az utasszámban visszaesést nem tapasztalnak.
A magyar utazók nem könnyen mondanak le eltervezett nyaralásukról -- állítják a kiutaztató charterforgalomban részt vevő társaságok. Sem a Malév charterosztályán, sem a Travel Service-nél nem érzik a forgalom csökkenését. Ezt megerősítette több kiutaztató társaság is. Mint a Personal Tours tulajdonosa, Gonda Ágnes elmondta, a görög üdülőhelyekre kínált repülőgépes programjaik a terrortámadást követően is nagyon népszerűek maradtak.
A Malév charterosztályával szerződött Menthol Utazási Iroda ügyvezetője, Szécsényi István szerint október közepéig tartó törökországi chartereikre már szinte teljes egészében eladták a jegyeket. Hosszabb távon azonban érzik a negatív hatást, hiszen terveik szerint e török chartert decemberig meg kívánták hosszabbítani. Utazási irodai partnereik azonban -- éppen a terrortámadás következményétől tartva -- ettől visszaléptek.