Jelenleg egy magyarországi érdekeltséggel, a komáromi Hungaromillel bír a Pannon-Gabona Rt. megvásárlására készülő osztrák Intergrain GmbH. A befektető a győri központú gabonafeldolgozó és kereskedelmi társaság teljes tulajdonhányadát szerezheti meg.
Vámos György, a Pannon-Gabona Rt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy az osztrák tőzsdén lévő tulajdonossal bíró Intergrain GmbH tulajdonszerzéséhez október elejére várják a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását. Az osztrák befektető több malmot birtokol Ausztriában, nyolcéves komáromi jelenléte alatt folyamatosan fejlesztette ezen magyarországi érdekeltségét is.
A Pannon-Gabonában tőkeemelésre készül az Intergrain. A cégvezető szerint a teljes európai malomipart jellemzi a mintegy két éve kezdődött koncentráció. Például Nyugat-Európában hét nagy gabonaipari cég mindegyike mintegy évi 1,5 millió tonna búzát őröl, annyit, amennyi a teljes magyarországi termelés.
A vezérigazgató szerint az iparág hazai integrációját mutatja, hogy a takarmányipar többsége már külföldi tulajdonban van, s a malomiparban is jelentős a külföldi érdekeltség. Ám egyre jellemzőbb az is, hogy a gabonaforgalmi cégek termékeinek vevői is külföldi érdekeltségűek, például a Pannon-Gabona legnagyobb vásárlói közé tartozik a francia tulajdonú Győri Keksz Kft., az angol befektetői hátterű Győri Sütőipar, valamint az ugyancsak angol Tesco, továbbá a Wolf Hungária Kft.