A Magyar Posta Rt. a cég vezetésének tervei szerint számos többségi tulajdonú részvénytársaságból álló holdinggá alakul -- derült ki az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának tegnapi kihelyezett ülésén. Csak a fő tevékenységnek számító levél- és csomagüzletág marad közvetlen irányítás alatt, a többi részleg leányvállalattá alakul -- ismertette az elképzelést Kalmár István elnök-vezérigazgató. Ilyen lesz például a Postabankot megjelenítő MP Takarék Rt., vagy a készenléti szervek mobilkommunikációs rendszerét üzemeltető MP Tetra Rt.
A postavállalat az eddigi érdekeltségek mellett újabb piacokra is szeretne belépni. Szerepel a tervek között az elektronikus közbeszerzéstől független, versenyszférában működő internetes piactér, egy biztosítási ágazat és egy utazási iroda alapítása is. Az MP szerepet kíván vállalni az elektronikus aláírásnál is. Mint az köztudott, az állami szervek e-szignóit hitelesítő társaságot a kormányzat még nem választotta ki. A holdinghoz tartozó cégeknek maga az MP nyújtana központosított rendszerben szolgáltatásokat, egy helyről intéznék például a humán erőforrás menedzsmentet vagy az informatikát. Ezeket később fokozatosan kiszervezi a vállalat.
A Tetra-projekt kapcsán a vezérigazgató elmondta, a beruházás tervezett 51,3 milliárd forintos költsége egyrészt becsült adat, másrészt keretösszeg, és ennél várhatóan olcsóbb megoldás születik. Kalmár István szerint elhamarkodott az a becslés, mely a terjeszkedés összköltségét 100-150 milliárd forint körülire teszi. A szükséges összegeket a leányvállalatok fogják felvenni.
A 3200 postahivatalból mintegy 250 lenne képes nyereségesen működni, ezért van szükség a profitot hozó üzletágakban való terjeszkedésre és a keresztfinanszírozásra. A társaság azért jelenik meg más területeken is, mert ha saját becslései közül a legpesszimistább teljesül, akkor az idei évet akár 4 milliárd forintos veszteséggel is zárhatja.