A Bayer közlése szerint a szabadalmi védettség 2004-es lejárata előtt Kanada csak tőle tud ciproflaxin-tartalmú készítményeket vásárolni. Az Egyesült Államokban egy évvel korábban letelik a Bayer védettsége.
A német cégnél hozzátették, a kanadai egészségügyi minisztériummal kötött megállapodás célja, hogy garantálják a kanadai polgárok ellátását egy esetleges biológiai fegyverrel elkövetett terrortámadás esetére. A Reuters jelentése emlékeztet, hogy a Bayer 48 órán belül képes egymillió Cipro tablettát szállítani.
A kanadai kormányt a napokban kemény támadások érték ellenzéki oldalról, amiért a Apotex Inc.-től készült olcsóbb és utángyártott antianthrax-készítményt beszerezni. Ez a törekvés -- emlékeztet a hírügynökség -- ellentmond annak az amerikai döntésnek, miszerint elismerik a német cég készítményének szabadalmi védettségét és megbízzák a frankfurti társaságot, hogy megfelelő mennyiségű antibiotikummal álljon rendelkezésre.
A gyógyszergyártók nemzetközi szövetsége is bírálta azt az ottawai döntést, amely szerint 900 ezer antianthrax-tablettát szereznének be az Apotex Inc.-től. Szerintük ez a hozzáállás veszélyezteti a további gyógyszeripari kutatásokat.