A fiatal felnőttkorban kezdődő és egész életen át tartó kór a betegek életminőségét jelentősen rontja, súlyos terheket ró a társadalomra is. A betegség kezelése ugyanis időről időre kórházi kezelést igényel, a betegek többségénél szükséges a műtét is. Nem elhanyagolható a gyakran alkalmazott gyógyszeres terápia költsége sem. A Crohn-betegségben szenvedők kórházi kezelésére alkalmanként körülbelül 100-250 ezer forintot finanszíroz a biztosító. A sajnos gyakran szükségessé váló műtétek pedig ennél jóval többe kerülnek.
Külföldi felmérések szerint egy Crohn-betegségben szenvedő egyévi közvetlen kezelésének költsége 4-8 ezer dollár. Ehhez járulnak az indirekt kiadások: a kieső munkaerő, a táppénz, a rokkantnyugdíj, a szociális segélyek. Nehezen számszerűsíthetők a pszichoszociális terhek, hiszen a betegség tartós fájdalommal, hasmenéssel, bélvérzéssel, sipolyképződéssel jár. A betegség kezelésére rendszeresen használt gyógyszerek mellékhatásai miatt az életminőség tovább romlik.
Az infliximab áttörést jelent a Crohn-betegek terápiájában: az eddig rendelkezésre álló szerek általában mérsékelt vagy semmilyen javulást sem eredményeznek, illetve súlyos mellékhatást okoztak. A készítményt azoknak a betegeknek javasolják az orvosok, akik a hagyományos terápiára nem reagálnak. Az új szerrel kapcsolatos vizsgálatok szerint a betegek 81 százaléka ért el jelentős javulást, míg a placebóval kezelt csoportban az arány 17 százalék volt. Még drámaibbak az eredmények a betegség sipolyképződéssel járó formája esetén, a kezeltek 55 százalékának az összes sipolya bezárult, a placebocsoport esetén ez az érték 13 százalék volt.
A gyógyszert Magyarországon tavaly törzskönyvezték, a hazai szakemberek eddig mintegy 80 beteg kezelésével szereztek tapasztalatot (Semmelweis Egyetem belgyógyászati klinika, Szent János Kórház, Budai Irgalmas Rendi Kórház belgyógyászata, Szegedi Orvosegyetem belgyógyászati klinika, szekszárdi, miskolci, veszprémi kórház). A betegek kezelésére a gyártó cég által kezdeményezett és a hatóságok által engedélyezett klinikai vizsgálat keretében került sor. Mivel a drága szert jelenleg nem támogatja a társadalombiztosító, a további betegek kezelésére a kórházak pénzügyi helyzete miatt nincs lehetőség.