A Bertelsmann Népszabadságban birtokolt tulajdonrészének megvásárlásáról tárgyal a Magyarországon a Blikk, a Magyar Hírlap és a Nemzeti Sport kiadójaként jelen lévő Ringier -- adta hírül a Magyar Hírlap Online. Lapunk más forrásból úgy értesült, hogy a megállapodás lényegében már meg is köttetett, ám a Ringier a vásárlás feltételüél szabta, hogy a Népszabadság Rt. kisebbségi tulajdonosai mondjanak le elővásárlási jogukról.
Bár ezt a hírt a Ringier svájci központjában nem erősítették meg, összefügghet vele, hogy információnk szerint a Népszabadság kisebbségi tulajdonosai pénteken közgyűlést tartottak. Úgy tudjuk, a Népszabadság Dolgozóinak Egyesületében tulajdonosként tömörülő szerkesztőségi munkatársak ragaszkodnak megszerzett jogaikhoz, amelynek része a főszerkesztő belső megválasztása, illetve a lap vezetőjének személyét illető döntésekben a vétójog.
A lap eladásával kapcsolatos hírek augusztus végén erősödtek fel, amikor az ORTT lépéskényszerbe hozta az RTL Klub kereskedelmi csatornában és a Népszabadságban egyaránt meghatározó tulajdonnal bíró Bertelsmannt. A médiatestület akkor 180 napos határidőt adott a Bertelsmannak, hogy számolja föl a médiatörvénybe ütköző tulajdonosi helyzetét, miszerint országos napilapban befolyással bíró vállalkozás országos televízióban nem szerezhet meghatározó tulajdont, és megfordítva. Kérdés, hogy a legnagyobb példányszámú országos bulvárlap mellett országos terjesztésű politikai és sportlapot, valamint műsorújságot is megjelentető Ringier további terjeszkedése mekkora piaci koncentrációt eredményez.
A hazai nyomtatott média eddigi legnagyobb, a Ringier--Népszabadság ügylet valószínű nagyságrendjénél jelentősebb értékű tranzakciója a VNU Vico-felvásárlása volt. A VNU így létrejött 30 százalék feletti piaci koncentrációját a Gazdasági Versenyhivatal akkor nem találta versenyt korlátozónak. A Világgazdaság egyébként úgy értesült, hogy a Ringier nem a Bertelsmann teljes Népszabadság-tulajdonát, csupán annak a méditörvény szerinti meghatározó részesedés fölötti hányadát vásárolná meg. Ezzel a Népszabadság Rt. tulajdonosi köre a tranzakciót követően lényegében csak kisebbségi részvényesekből állna, ami általában nagyobb mozgásteret biztosít a mindenkori menedzsmentnek.