Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal és a Magyar Bányászati Hivatallal egyetértésben ma teszi közzé a munkahelyi kockázatértékelésről szóló legfrissebb útmutatását - közölte tegnap Békési András, az OMMF elnöke. Ebben egyebek közt az áll, hogy a munkaadónak ismételten fel kell mérnie, a munkahelyen mi károsíthatja, veszélyeztetheti a dolgozókat, és milyen eszközökkel lehet ezeket megelőzni. Az útmutatás az Európai Unió alapvető munkavédelmi, a munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedésekről szóló irányelvéből került át a magyar munkavédelmi szabályozásba.

Ezt a kötelezettséget még 1998-ban terjesztették ki a munkáltatókra, majd a tavalyi törvénymódosítás következményeképp a kockázatértékelés elvégzését már konkrét határidőhöz kötötték, illetve rendelkeztek ennek évenkénti felülvizsgálatáról. A kémiai biztonság területén bevezetett kockázatanalízis részben fedi az értékelést. A munkáltató akkor jár el helyesen, ha ezt a két feladatát összehangoltan szervezi meg azokon a területeken, amelyekre mindkét követelményrendszer vonatkozik. A munkavállalói oldal átütő sikernek tartja a ma közzétett útmutatást, ami teljesen megfelel az előzetesen megfogalmazott elvárásaiknak. Többek között annak, hogy az útmutatás EU-konform, illetve integrálható a baleset-biztosítási ágazat működési struktúrájához és modulrendszerű.

Legkésőbb február végéig a kormány elé kell kerülnie a társadalombiztosítás baleset-biztosítási ágának kialakításáról szóló tervezetnek - hangzott el az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) munkavédelmi bizottságának tegnapi ülésén. A munkáltatói és munkavállalói oldal egyaránt fontos döntésnek tartja a koncepciót, amivel maximálisan egyetért és a kialakításában feltétlenül részt kíván venni.

Munkaadói részről azonban hangsúlyozták: a baleset-biztosítási ágazat főszereplői a munkáltatók - hiszen a járulékokat ők fizetik a dolgozók után -, az ágazat megjelenésével azonban kiadásaik nem növekedhetnek. A felek véleménye abban szintén megegyezik, hogy mielőtt a tervezet a kormány napirendjére kerül, szakmai konzultációkra szükség van, és az is fontos, hogy ez ne kizárólag a népegészségügyi program keretében alakuljon ki. Nagyon időszerű már a baleset-biztosítási ág létrehozása, de eddig azért nem került napirendre, mert mindig olyan nehézségek merültek fel, amelyek a szociális hálózat modernizálását akadályozták. Ráadásul a megfelelő politikai hozzáállás is hiányzott. Békési András, az OMMF elnöke üdvözölte, hogy az országos egészségfejlesztési program keresztezi a baleset-biztosítási ágazat kialakulását, és ezáltal előnyösen hat rá.

SZILÁGYI KATALIN