A Perionon kívül még két vidéki cég foglalkozik akkumulátorgyártással, s mindkét magántulajdonban lévő vállalkozás közös jellemzője, hogy bő egy évtizede kezdte meg tevékenységét. Közülük a Jász-Plasztik Kft. a nagyobb forgalmat lebonyolító cég - évi árbevétele eléri a 8,7 milliárd forintot -, de a társaság több lábon áll. Műanyagfröccsöntéssel is foglalkozik, s ez a nagyobb forgalmat lebonyolító üzletága.

Kasza Lajos ügyvezető igazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy a Perion külföldre költözése több szempontból is érinti cégüket. A Jász-Plasztik ugyanis akkumulátorházat is gyártott a Perionnak, s a budapesti cég leállásával erre a termékükre külföldön kell megrendeléseket szerezniük. A cég a környező országokba már eddig is exportált akkumulátorházat, kérdés, hogy a vevői kört mennyire sikerül majd bővíteniük.

Ugyanakkor a Perion kiesésével a hazai piacon csökken a vetélytársak száma, bár csepppet sem elhanyagolható szempont, hogy az összes világmárka kapható a hazai boltokban. Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy a hideg idő elmúltával a piac stagnál, s csökkent a kereslet az akkumulátorok iránt. A cég egyelőre a műanyagfröccsöntő tevékenységét fejleszti, ezt jelzi az a gépberuházás is, melyhez a társaság a Széchenyi-terv pályázatán százmillió forint támogatást kapott.

A magyarországi akkumulátorgyártók közül a legkisebb az Akksi Kft., melynek bevétele csak megközelíti, de nem éri el az egymilliárd forintot. A zalaegerszegi cég ügyvezető igazgatója, Fercsel Sándorné azt fejtegette, hogy a Perion kiválásának nem a hazai gyártók lesznek a nyertesei, hanem a külföldi cégek, melyek itt is forgalmazzák termékeiket. A cég főleg a hazai piacon értékesíti akkumulátorait, s csak kismértékű exportot bonyolít le a környező országokkal. Hozzátette, hogy bár kínálati piac van, de áron aluli értékesítéssel nem kívánják részesedésüket növelni.

Hargitai Éva