Hozzávetőlegesen félmillió tonnányi felesleges tűzifa keletkezik Magyarországon, amit az erdőgazdaságok zöme nullszaldósan, vagy veszteséggel exportál. Az olcsó kínálat miatt érthető, hogy már most komoly verseny kezdődött a tervezett fatüzelésű erőműveknek történő beszállítási lehetőségért. Az amerikai AES jelentette be elsőként, hogy a kazincbarcikai erőművét több lépésben fatüzelésre állítaná át, miután a szenes blokkokat 2004-ben a környezetvédelmi moratórium lejárta miatt le kell állítania. A napokban az ugyancsak amerikai Croesus-csoporthoz tartozó Pannonpower Rt. is jelezte, hogy egyes áramtermelő egységeit fatüzelésűre készül átállítani. Az országban keletkező értékesebb, piacképesebb tűzifarönkök piacát a kilencvenes évek elejétől a földgáz beszűkítette, ahogyan a szenet is kisöpörte a családi házakból. A megújuló energiaforrások használata bővülésével azonban a helyzet változhat.

A kormány szerint 2010-re meg kell duplázni a megújuló energiaforrások részarányát az ország primerenergia-felhasználásában. Ehhez - erősítette meg érdeklődésünkre Szerdahelyi György, a Gazdasági Minisztérium energetikai főosztályának vezetője - hozzávetőlegesen 400 milliárd forint értékű beruházásra lesz szükség erőművi oldalon. A kormány eddig is jelentős részt vállalt például a kulcsi és az inotai szélerőművek finanszírozásában, s a továbbiakban is fennáll ez a lehetőség a befektetők számára. A megújuló energiaforrások piaci oldalon is támogatást élveznek, áramukat garantált áron, kötelező átvennie az MVM-nek. Az új villamosenergia-törvény szerint a gazdasági miniszternek rendeletben kell szabályozni a kötelező átvétel és a garantált árat az átmeneti időben, az úgynevezett zöldigazolványok kiadásáig.

A megújuló források közt 70-75 százalékos részesedése van a tűzifának. A szakminisztérium szerint a jövőben elsősorban a geotermális energia és a biomassza részaránya nőhet jelentősen, ezek játszhatják a kulcsszerepet a 2010-ig szóló vállalás teljesítésében. Szakértők szerint energiaerdők telepítésére még nincs szükség.

A kazincbarcikai erőmű első, fatüzelésű blokkját a térségből újabb telepítések nélkül, legalább tíz évig el tudják látni.

A kifejezetten erőművi célra történő erdőtelepítés akkor kerülhet napirendre, ha piacát garantálják.

Hlavay Richárd