Csaknem nyolcmilliárd forinttal akarja csökkenteni az idén költségeit a Malév Rt., s mivel az üzleti bevétel valószínűleg a tavalyi szinten marad, a mérleg szerinti veszteség várhatóan 2,3 milliárd forintra esik vissza - tudatta lapunkkal Kázmér Natasa, a társaság kommunikációs vezetője a Malév tegnapi rendes évi közgyűlését követően. A közgyűlés újraválasztotta az igazgatósági tagokat, s oda delegálta Váradi József vezérigazgatót.

A veszteség a tervek szerint összességében 77 százalékkal mérséklődik, ami azért is nagy ugrás, mert a nemzetközi légi közlekedés még mindig igen nehéz időszakot él, s már az is nagy szó, ha egy cég tartani tudja az előző évben elért eredményeket - fűzte hozzá a vezető.

A Malév 2000-ben még 10 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, a kedvezőtlen folyamatot azonban megállította a tavaly júniusban indított átalakítás. A járatátrendezést, átgondoltabb marketingtevékenységet, stratégiai partner kiválasztását és létszámleépítést is magában foglaló lépéssorozat 1,6 milliárd forinttal járult hozzá a teljesítményhez. A cég tavaly megállapodott a KLM-mel és a Northwest Airlinesszal. Ezek főleg kereskedelmi és marketingcélokat szolgáló megállapodások, egyúttal jelzik, hogy a Malév számára létfontosságú a globális légi forgalomba való bekapcsolódás.

A társaság 103 milliárd forintos bevétel mellett 7,5 milliárdos veszteséggel zárta a tavalyi üzleti évet. Ez még kevesebb is lehetett volna, de az amerikai terrorakciók nyomán előállt visszaesés miatt alacsonyabb volt az átalakítási program hatékonysága. A cég vezetése a válság hatásának mérséklésére felgyorsította a program végrehajtását, előre hozva bizonyos intézkedéseket, többek között az elbocsátást. A Malév-csoport létszáma 4239 főről 3751-re csökkent.

VG-összefoglaló