Európa két vezető turisztikai konszernje, a német Preussag és a Thomas Cook is meglepődve fogadta az Európai Bíróság azon ítéletét, amely ellentmondva az Európai Bizottság versenyjogi döntésének, zöld jelzést adott egy fúziónak, jelentősen felgyorsítva az iparág konszolidációját. Példa nélküli ugyanis, hogy az uniós versenyjogi határozatokat felülbírálják, még ha azok nemegyszer az Amerikában már jóváhagyott fúziókra mondtak is nemet.

A lehetőség azonban kétségtelenül adott, így a bíróság határozatának teljes mértékben alávetjük magunkat - fogalmazott közleményében a bírósági határozattal felülbírált Mario Monti uniós versenyjogi biztos.

Nincs ugyanis elég bizonyíték arra nézve, hogy a brit piac második legnagyobb szereplőjének számító My Travel a negyedik helyre sorolt First Choice Holidays megvásárlásával a versenyt sértő dominanciára tenne szert. A jelenlegi állás szerint azonban a fúzió mindenképpen a második helyre taszítaná a német Preussagot, amely nemrég hárommilliárd euróért vette meg a Thomson nevű utaztatót s így a piaci elsőséget. Bár a First Choice továbbra is szívesen venne részt az egyesülésben, a My Travel vezetői megfontoltabban nyilatkoztak: szerintük a vételi szándék 1999-es bejelentése óta jelentősen megváltozott a piac, az általános visszaesés miatt a cégek kevesebb hajlandóságot mutatnak a nagy összegű felvásárlások irányában.

Ha ez a konkrét fúzió el is marad és a Preussag-féle Thomson, valamint a német Lufthansa és a Karstadt Quelle kezében lévő Thomas Cook meg is őrzi jelenlegi pozícióit a piacon, a Luxemburgban első fokon született váratlan ítélet nagyobb merészségre sarkallhatja a cégeket, és újabb felvásárlási folyamatok vehetik kezdetüket. A Handelsblatt szerint például a Preussagnál máris felmelegítették az európai porondon szintén meghatározó szerepet játszó svájci Kuoni megvásárlásának lehetőségét, de általánosságban is a turisztikai cégek üdvözölték az uniós szervek rugalmasságát a kérdésben. (MDE)