Erre az évre csaknem 100 millió forint vissza nem térítendő gépvásárlási támogatást nyújt a nyersanyagtermelőknek a Magyar Cukor (MC) Rt. - mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Fischer Béla, a cég vezérigazgatója. A társaság az idén a tavalyinál 80 ezer tonnával több, összesen 980 ezer tonna cukorrépa átvételére szerződött a termelőkkel. Kedvező termés esetén a társaság kihasználhatja azt a szakminisztérium által kiosztott kvótát, amelynek révén egy év alatt 146 500 tonna cukrot dobhat a piacra.

Fennállása óta első alkalommal zárt nyereséggel az osztrák Agrana konszernhez tartozó Magyar Cukor Rt. A piacvezető cukoripari vállalkozás 2001-es árbevétele 19,83 milliárd forint volt, amely után - a magyar számviteli szabályok szerint számolva - csaknem 2,5 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. A korábbi évek veszteségeit Fischer Béla egyebek közt azzal magyarázta, hogy a cég reorganizációjára, versenyképességének megteremtésére az elmúlt öt évben több mint 10 milliárd forintot költöttek. A társaság - a beszállító partnereivel együtt - a korábbinál nehezebb gazdasági körülmények között dolgozott: alacsony a cukor világpiaci ára, nem gazdaságos a kivitel, s a cukoripari cégek a hazai piacon is komoly versenyben állnak egymással.

Ráadásul ebben az időszakban kellett modernizálni a vállalat arra érdemes gyárait, s bezárni azokat, amelyek az uniós csatlakozás után semmiképpen sem tudták volna felvenni a versenyt Európa cukoripari üzemeivel. A cég korábbi öt gyárából mostanra kettő maradt fenn, a napi 4500 tonna répát feldolgozni képes kaposvári és a 7000 tonna teljesítményű petőházi gyár. (Az ácsi üzem a múlt őszi-téli idényben dolgozott utoljára.)

Az MC Rt. gyárai legutóbb 977 ezer tonna nyers répát fogadtak, ebből 127 ezer tonna cukrot állítottak elő. Az eladásokat döntően a belföldi lehetőségek határozták és határozzák meg egyelőre. A meglehetősen gyenge 2000. év után kiürültek a hazai raktárak, így az egyébként is veszteségeket rejtő exportra nem kerülhe-tett sor. (FI)