A részben hatályos, teljes szövegét tekintve 2003. január 1-jén életbe lépő új villamosenergia-törvény szerint a Mavir Rt.-nek már ez év február 1-jétől állami tulajdonban, a gazdasági tárca közvetlen irányítása alatt kellene működnie.

Az MVM Rt. és a minisztérium azonban mind ez idáig nem tudott megállapodni a tulajdonátruházás részleteitől. Információink szerint korábban az akadályozta a megegyezést, hogy a gazdasági tárca nem tudott megfelelő ellentételezést biztosítani a villamos műveknek.

Ám az energiahivatal elnöke jelezte: ha nem rendezik a Mavir státusát, vagy nem módosítják a jogszabályt, a társaság nem kaphat önálló rendszerirányítói engedélyt. Kaderják Péter szerint az érintett feleknek nemigen van más választásuk, meg kell állapodniuk a tulajdonátruházásról. Az energiahivatal elnöke egyébként a közelmúltban külön levélben felhívta az GKM, az ÁPV Rt. és az MVM Rt. vezetőinek figyelmét az exlex állapotra, azaz tulajdonképpen mulasztásos törvénysértésben vannak, s hogy ez a helyzet akár az árampiac megnyitását is akadályozhatja. A független rendszerirányító ugyanis kulcsfigurája a liberalizált árampiacnak, nélküle nem kezdődhet meg a nyitás.