Magyarországon már egy-másfél hete tart a cukorgyártás az osztrák Agrana GmbH leányvállalatánál, a Magyar Cukor (MC) Rt.-nél, míg Ausztriában a napokban indult el a répa feldolgozása. A szomszédos ország répatermését teljes egészében az Agrana három egysége hasznosítja, míg nálunk két gyáruk termel.

Az aszályos hónapok és az augusztusi árvíz okozta károk ellenére a tavalyit sok esetben meghaladó cukorrépatermést mértek a kelet-közép-európai régió egyes országaiban. Az osztrák gazdák az idén 3 millió tonna körüli cukorrépát termeltek összesen 44 600 hektár termőterületen, ami - jóllehet Ausztria erősen megszenvedte a kiáradó folyók okozta pusztítást - magasabb érték, mint a tavalyi 2,77 millió tonna volt. Ennek megfelelően várhatóan bővül a nyersanyagból nyert cukormennyiség is: a tavalyi 423 ezer után az idén 440 ezer tonna körül alakul majd az ipar teljesítménye. Ez az érték 75 ezer tonnával magasabb, mint az unió által meghatározott kvóta.

Az Agrana GmbH érdekeltségébe tartozó három osztrák cukorgyár - a hohenaui, a leopoldsdorfi és a tullni - az idén összesen 14,5 millió eurót költött fejlesztési jellegű beruházásokra, ezek közül is kiemelt helyen kezelték a csomagolórendszerek és cukorcentrifugák felújítását.

Az Agrana-érdekeltségű gyáraknak otthont adó országok közül az előző évihez képest növelte cukorrépa-termelését Csehország, ahol az idei 730 ezer tonnás termés csaknem 100 ezer tonnával magasabb a tavalyinál. Szlovákiában 350 ezer tonnás répatermés betakarításával számolnak, ez alig tízezer tonnával marad el a tavalyi mennyiségtől.

Nyugati szomszédunkkal ellentétben nálunk az idén csökkent a termelt cukorrépa menynyisége. A kaposvári és petőházai gyárak várhatóan 880 ezer tonna nyersanyagot dolgoznak majd fel, és 120 ezer tonna fehér cukrot állítanak elő belőle - mondták el a Világgazdaságnak az MC Rt.-nél. A csökkenő termelés csak részben magyarázható a kisebb termőterülettel, nagyobb gondot a nyár eleji kánikula, a szárazság, illetve az augusztusban hirtelen jött nagy mennyiségű eső okozott. A korai csapadékhiány elsősorban az észak-magyarországi termelőket sújtotta.

Az idei kampányban a Béghin Sayhez tartozó Szolnoki Cukorgyár Rt. a tervek szerint 53-55 nap alatt folyamatos munkarendben 340 ezer tonna répát dolgoz fel, s ebből várhatóan 45-46 ezer tonna cukrot készít - közölte Domonkosi Imre vezérigazgató. A sok csapadék valamelyest késlelteti a répa felszedését, de jól jött, hiszen a száraz talaj növeli a betakarítási veszteséget. A nyári aszály ellenére, az azt követő csapadékos időszak miatt a répatestek jól fejlettek, egészségesek. Kevésbé biztató ugyanakkor, hogy a tenyészidőszak utolsó harmadában lehullott eső segítette a levélzet erőteljes fejlődését a cukortartalom rovására - fűzte hozzá. Domonkosi Imre a gyár termelési körzetében hektáronként 40 tonnás répaterméssel számol, a cukortartalmat pedig átlagosan 15 százalék körül várja. (LGA-FI)