A gazdasági és társadalmi folyamatok alakításában a telekommunikációs hálózatoknak mára óriási szerepe lett. Az, hogy kik és milyen mértékben élnek a telekommunikáció nyújtotta lehetőségekkel, nagyban meghatározza egy ország képét, fejlettségét és működőképességét is - véli Nagy Bálint, a Matáv-csoport kommunikációs igazgatója. A 42 éves - alapképzettségét tekintve jogász - vezető közel tizenöt éve dolgozik a marketingkommunikációs szakmában, melynek szinte minden területét végigjárta. Pedig nem titkolja: eredetileg úgy gondolta, egész életét a Malévnál, a légi közlekedésben tölti el. Mint mondja: gyerekkora óta vonzotta a légi közlekedés, amelyben nagy szerepe volt, hogy külkereskedő szüleivel már kisgyerekként nagyon sokat repülhetett. Az sem véletlen, hogy a jogi egyetemen is légi joggal kezdett foglalkozni, így hamar kapcsolatba került a Malévvel. Igaz, a társaságnál mégsem jogi, hanem kereskedelmi szakterületre kerülve ismerkedett meg a marketing csíráival, ahol fedélzeti és földi szolgáltatásfejlesztési kérdésekkel is kellett foglalkoznia - emlékezik vissza Nagy Bálint.

Egy fiatal, lelkes csapat részeként felvetette a Malév teljes arculatváltásának lehetőségét, amelyre végül a társaság akkori vezérigazgatója, Jahoda Lajos engedélyt adott. Erre azóta is az élet különös ajándékaként tekint: arculati menedzserként társaival megújították a vállalat piaci stratégiáját, küldetését és a Malév teljes vizuális arculatát.

Később a 100 százalékos amerikai tulajdonú BBDO reklámügynökség budapesti irodájának alapító ügyvezetőjeként olyan márkák nevét ismertette meg a magyar piaccal, mint a Wrigley's és a Douwe Egberts. Nagy Bálint nem titkolja: azért ment a BBDO-hoz, mert amerikai munkakultúrát és marketingtudást szeretett volna szerezni.

Hasonló okok miatt döntött később úgy, hogy átmegy az IBM-hez, ahol marketingkommunikációs igazgatóként egy igazi multikommunikációs cég tevékenységét irányította. Itt találkozott először jelenlegi főnökével, Straub Elekkel is, aki akkor az IBM vezérigazgatói posztját töltötte be. Nagy Bálint elmondta: minden látszat ellenére őt nem Straub Elek hozta a Matávhoz. Az IBM akkoriban jelentősen korlátozta a nemzeti vállalatok kommunikációs önállóságát, a lehetőségek tehát beszűkültek. Ekkor egy fejvadász cég megkeresésére pályázta meg új állását a Matávnál. Azt persze Nagy Bálint sem tagadja: a végső körben bennmaradt jelöltek közül választotta őt a vezérigazgató.

Immáron nyolc éve a Matáv kommunikációs ügyekért felelős vezetője. Mint mondja: a telekommunikációs szektort azért szerette meg, mert a telekom nagy szerepet játszik a társadalom formálásában, emberi kapcsolatokról is szól, még akkor is, ha sokak szerint az emberi kapcsolatok elidegenítésében is ludas.

Meglátása szerint a kommunikációs szektor technikai és szolgáltatási képességével az igényekhez képest jócskán előreszaladt a fejlesztésekben. Hat-nyolc éve még nem ismerték tömegesen a mobiltelefont és az SMS sem létezett, azóta viszont teljesen átformálták életünket. Mára az emberek már nem tudják követni a technológia gyors fejlődését. Úgy tűnik, egyelőre nincs szükség tömegesen a WAP-ra, a GPRS-re, az MMS-re. Mindezek miatt nem véletlen az sem, hogy nagyon intenzíven kommunikálnak a telekomcégek. Próbálják az érdeklődést felkelteni, abban a reményben, hogy az ügyfelek többet vásárolnak az új termékekből. Ráadásul a hagyományos szolgáltatások piaca immár telítődött, így a sokak szerint kezdődő háborúnak is tekintett újfajta ügyfélszerzés során egymástól kell elhalászni az ügyfeleket. A bővülés lehetősége ma már csak egymás rovására képzelhető el, emiatt kezdődött meg egymás termékeinek, árainak, szolgáltatásainak az összehasonlítása.

A kommunikáció jövőjével kapcsolatban úgy véli, ma a piacgazdaság arról szól, hogy az egyes szegmensek szereplői hajszálra ugyanazt tudják nyújtani, mint riválisaik. Mint mondja: túl vagyunk azon, mit tud maga a termék, minden arról szól, hogy nagyjából azonos értékű termékeket hogyan lehet vonzóvá tenni, elsősorban virtuális jegyekkel. A márkakommunikáció célja, hogy világokat, sztorikat, hangulatokat építsen fel a termékek köré. Nagy Bálint szerint az értékesítésben egyre inkább kulcsfontosságú a kommunikáció minősége és mennyisége. Ez alapján dől el, ki lesz sikeres a piacon.

Nagy Bálint szabadidejében szívesen hallgat zenét. Sokáig aktívan zongorázott és klarinétozott. Mint mondja: ennek nincs köze ahhoz, hogy a Matáv kiemelt kultúra-, közte koncerttámogató. Bár nem tagadja: olyan vállalatnál nem szívesen dolgozna, amelynek szponzorálási profilja kizárólag az élsportra épül. Szereti a rádió műfaját, sokkal szívesebben rádiózik, mint televíziózik. Hobbijának élve kedd esténként saját műsort, komolyzenei talkshow-t vezet a Rádió Caféban. Tanítani is szeret: 1995 óta az International Business School marketingkommunikáció szakos vezető tanára. Mint mondja: az oktatás folyamatos kontrollt jelent a megszerzett tudás rendszerezésében és bővítésében, hiszen az órákra újra és újra fel kell készülni. A diák a legkritikusabb közönség.