Az E.On Hungária Rt. kapott lehetőséget, hogy a Mol Rt.-t ellássa villamos energiával. A százhalombattai olajfinomítót ez egyelőre nem érinti, annak komplex energiaellátására a közelmúltban hirdetett nemzetközi pályázatot az olajtársaság. Az E.On Hungáriával tegnap megkötött szerződés szerint a következő másfél évben összesen 1036 gigawattórányi áramot szállít a német társaság a Mol Rt.-nek, illetve az érdekeltségébe tartozó TVK Rt.-nek, illetve a Slovnaftnak is. Ez utóbbi miatt igazán különleges a szerződés. A megállapodásban rögzített mennyiségen egyébként nagyjából azonos arányban osztoznak a TVK, a Slovnaft és a Mol más telephelyei. A szabadpiaci szerződés megkötésével együtt a magyar olajcég 2003. július 1-jei hatállyal felmondta közüzemi szerződését a Démász Rt.-vel.

Hernádi Zsolt, a Mol Rt. el-nök-vezérigazgatója a szerződéssel kapcsolatban elmondta, az mindhárom társaságnál jelentős nagyságrendű költségmegtaka-rításra ad lehetőséget. Heinz Walter Hohlefelder, az E.On Energie AG elnöke közölte: a határokon átnyúló megállapodás jól illeszkedik stratégiájukba.

A megállapodás nem csak a magyar árampiac megnyitása szempontjából jelentős. Nagyságrendjét érzékelteti, hogy az E.On Hungária éves árbevétele 260 milliárd forint körül mozog, a most megkötött másfél éves megállapodás értékben ennek 13 százaléka. A magyarországi importkapacitások szűkössége nem akadályozza, de nem is egyszerűsíti az áramkereskedők helyzetét - mondta Bakács István, az E.On Hungária Rt. igazgatósági tagja a Világgazdaság érdeklő-désére. Kérdésünkre jelezte: a százhalombattai finomító komplex energiabeszerzési pályázata iránt is érdeklődik a cég, a részletek azonban egyelőre nem ismertek a piaci szereplők előtt.

A Mol mindeközben 600 millió eurós többdevizás, rulírozó hitelt vett fel egy nemzetközi bankkonzorciumtól. Mosonyi György vezérigazgató elmondta, a kölcsönt folyamatban lévő fejlesztések finanszírozására fordítják. Tőkepiaci szakértők az ügylettel kapcsolatban jelzik: a Mol Rt.-nek a regionális terjeszkedés finanszírozásához is szüksége lehet pótlólagos forrásokra. Emlékeztetnek, hogy a héten várható döntés a horvát INA privatizációját illetően, az ott meghirdetett 25 százalékos állami részvénycsomag értékét elemzők 300-400 millió euróra becsülik. Az osztrák OMV-nek, a Molnak és az orosz Rosznyeftynek a hét végéig kell kötelező ajánlatot tenni az áruba bocsátott állami pakettre. A horvát kormány tavaly április végén kezdte el a nemzeti olajvállalat magánosítását.