Kiemelkedő évjárat is lehet az idei
Legalább egy-két héttel az ország minden pontján "előrébb tart" a természet a megszokottnál, és több borvidéken is az elmúlt évtizedek legkorábban kezdődő szüretére készülnek. A fehér szőlők leszedése több helyütt már meg is kezdődött, és a napokban a korábban érő vörösök, elsőként az oportók is sorra kerülhetnek. Ezzel együtt is a többség kifejezetten jó, akár az emlékezetes 2000. évet idéző évjáratban reménykedik, a hosszú, száraz nyár után azonban ehhez legalább néhány esős nap is kellene még.
Gera Attila a villányi hegyközség döntésétől függően már ezen a hét végén kész arra, hogy megkezdje a szüretet. A borász lapunknak úgy vélekedett, elsősorban a fehértermő vidékeken okozhatott nehézséget a csapadék hiánya, ám a pincészet történetének legkorábbi szüretére készülő szakember szerint a nagy vörösök, a cabernet-k és a merlot-k leszedése is korábban lesz esedékes, és összetorlódik. A minőséget tekintve azonban a borász "egy az egyben" a 2000. évet várja, legalábbis egyelőre, hiszen a végső szót csak a betakarítást követően lehet kimondani.
Nagyon optimista az évet illetően egy másik villányi ász, Bock József is, aki szintén bízik abban is, hogy egy kevés eső érkezik még a baranyai dűlőkre. Ő szeretné kivárni a szeptember legelejét vagy legalábbis augusztus utolsó napjait a szüret kezdetével, de elképzelhetőnek tartja, hogy a korai érés miatt erre nem lesz lehetőség. Nagy évjárat azonban csak akkor lehet, ha szeptemberig nem kell kezdenünk - teszi hozzá. Akár néhány milliméter felületi csapadék is segítene, mondta Bock József, aki szerint az időjárás a 2000. évet idézi ugyan, de akkor lényegesen magasabb volt a talaj nedvességtartalma az előző éveknek köszönhetően, és ez a tartalék most hiányzik a földnek és a növényeknek, ezen nem segít az erős hozamkorlátozás sem. A "vörösborász" szerint nem anynyira fajták szerint lehet különbséget tenni a jelenlegi klíma elviselését tekintve, hanem a dűlők között: azok a domboldalak viselik meg leginkább a vízhiányt, ahonnan egyébként a legjobb minőségű szüretet várnák, hiszen az alacsonyabban fekvő, esetleg sík területek vízellátottsága jobb.
Az alapvetően fehérborokat készítő Légli Ottó szerint egyelőre nehéz okosan nyilatkozni: az mindenképpen kívánatos lenne, ha nem folytatódna a nagy meleg, de az sem lenne szerencsés, ha ahogy tavaly, egy nagyon komoly esős időszak kezdődne. A meleg ugyan kedvez a szőlőnek, de ez csak egy összetevő - felelte kérdésünkre a lellei borász. A víz nélküli szárazságban ugyanis a sav- és a zamattartalom csökken, és ez egy bizonyos ponton túl felborítja a borok kívánatos egyensúlyát, harmóniáját. Éppen ezt megakadályozandó, az irsai olivér szürete már a múlt héten megindult; a borász nem emlékszik olyan évre, amikor a legkorábban érő fajtát augusztus 20. előtt kellett volna elkezdeni leszedni.
Az egri borvidéken komoly kárt még a fagy okozott, de én jó minőséget, nagy mennyiséget és kiváló évjáratot várok - jelentette ki a Világgazdaságnak Gál Tibor. A borász szerint "az égvilágon semmi gond nincs", két hete esett 130-140 milliméter eső, így aki megfelelően kezelte szőlőjét, most nyugodt lehet, bár két héttel is előrébb tart a természet a megszokottnál. Gál Tibor szerint nagy lehetőség előtt állna a magyar borászat: a tavalyi után az idén is kiváló lehet a termés, miközben Európában az időjárás mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve komoly károkat okozott. A szakember szerint ebben a helyzetben akár néhány száz millió forintos állami támogatás is sokat lendítene a magyar borok külföldi ismertségén, elismertségén.
Az irsait már mi is elkezdtük leszedni, a próbaszüretek eredménye alapján pedig folytatnunk is kell a sort a rizlingszilvánival - mondta érdeklődésünkre Kamocsay Ákos, a Hilltop Rt. főborásza, "pedig egy normál évben csak 20-a után kezdünk az irsaival". Miközben a melegben rohamosan nőnek a cukorfokok, a savtartalom egyre csökken, ezért a fehérborok vonatkozásában nem számít nagy évjáratra, ám a vöröseknél bizakodóbb. Fehér szőlőből nagy minőség csak elvétve, a kiváló vízgazdálkodású területeken születhet - vélekedett Kamocsay Ákos.
A sok meleg és a napsütés Tokajban mindig jót tesz, így jó szüretre számítok, bár azt még nem tudjuk, az íz- és zamatanyagokra milyen hatást gyakorolt a szárazság - válaszolta kérdésünkre Butella László, a Pajzos Rt. szőlészeti vezetője. A próbaszüretek szerint a kötöttebb, nagyobb víztartalékú talajokon biztosan nincs probléma. Korai azonban még bármit is elkönyvelni - figyelmeztetett a szakember -, hiszen tavaly augusztusban ilyenkor optimista lettem volna, de aztán a 6-7 hetes esőzés sok reményt meghiúsított.


