BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiemelkedő évjárat is lehet az idei

Legalább egy-két héttel az ország minden pontján "előrébb tart" a természet a megszokottnál, és több borvidéken is az elmúlt évtizedek legkorábban kezdődő szüretére készülnek. A fehér szőlők leszedése több helyütt már meg is kezdődött, és a napokban a korábban érő vörösök, elsőként az oportók is sorra kerülhetnek. Ezzel együtt is a többség kifejezetten jó, akár az emlékezetes 2000. évet idéző évjáratban reménykedik, a hosszú, száraz nyár után azonban ehhez legalább néhány esős nap is kellene még.

Gera Attila a villányi hegyközség döntésétől függően már ezen a hét végén kész arra, hogy megkezdje a szüretet. A borász lapunknak úgy vélekedett, elsősorban a fehértermő vidékeken okozhatott nehézséget a csapadék hiánya, ám a pincészet történetének legkorábbi szüretére készülő szakember szerint a nagy vörösök, a cabernet-k és a merlot-k leszedése is korábban lesz esedékes, és összetorlódik. A minőséget tekintve azonban a borász "egy az egyben" a 2000. évet várja, legalábbis egyelőre, hiszen a végső szót csak a betakarítást követően lehet kimondani.

Nagyon optimista az évet illetően egy másik villányi ász, Bock József is, aki szintén bízik abban is, hogy egy kevés eső érkezik még a baranyai dűlőkre. Ő szeretné kivárni a szeptember legelejét vagy legalábbis augusztus utolsó napjait a szüret kezdetével, de elképzelhetőnek tartja, hogy a korai érés miatt erre nem lesz lehetőség. Nagy évjárat azonban csak akkor lehet, ha szeptemberig nem kell kezdenünk - teszi hozzá. Akár néhány milliméter felületi csapadék is segítene, mondta Bock József, aki szerint az időjárás a 2000. évet idézi ugyan, de akkor lényegesen magasabb volt a talaj nedvességtartalma az előző éveknek köszönhetően, és ez a tartalék most hiányzik a földnek és a növényeknek, ezen nem segít az erős hozamkorlátozás sem. A "vörösborász" szerint nem anynyira fajták szerint lehet különbséget tenni a jelenlegi klíma elviselését tekintve, hanem a dűlők között: azok a domboldalak viselik meg leginkább a vízhiányt, ahonnan egyébként a legjobb minőségű szüretet várnák, hiszen az alacsonyabban fekvő, esetleg sík területek vízellátottsága jobb.

Az alapvetően fehérborokat készítő Légli Ottó szerint egyelőre nehéz okosan nyilatkozni: az mindenképpen kívánatos lenne, ha nem folytatódna a nagy meleg, de az sem lenne szerencsés, ha ahogy tavaly, egy nagyon komoly esős időszak kezdődne. A meleg ugyan kedvez a szőlőnek, de ez csak egy összetevő - felelte kérdésünkre a lellei borász. A víz nélküli szárazságban ugyanis a sav- és a zamattartalom csökken, és ez egy bizonyos ponton túl felborítja a borok kívánatos egyensúlyát, harmóniáját. Éppen ezt megakadályozandó, az irsai olivér szürete már a múlt héten megindult; a borász nem emlékszik olyan évre, amikor a legkorábban érő fajtát augusztus 20. előtt kellett volna elkezdeni leszedni.

Az egri borvidéken komoly kárt még a fagy okozott, de én jó minőséget, nagy mennyiséget és kiváló évjáratot várok - jelentette ki a Világgazdaságnak Gál Tibor. A borász szerint "az égvilágon semmi gond nincs", két hete esett 130-140 milliméter eső, így aki megfelelően kezelte szőlőjét, most nyugodt lehet, bár két héttel is előrébb tart a természet a megszokottnál. Gál Tibor szerint nagy lehetőség előtt állna a magyar borászat: a tavalyi után az idén is kiváló lehet a termés, miközben Európában az időjárás mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve komoly károkat okozott. A szakember szerint ebben a helyzetben akár néhány száz millió forintos állami támogatás is sokat lendítene a magyar borok külföldi ismertségén, elismertségén.

Az irsait már mi is elkezdtük leszedni, a próbaszüretek eredménye alapján pedig folytatnunk is kell a sort a rizlingszilvánival - mondta érdeklődésünkre Kamocsay Ákos, a Hilltop Rt. főborásza, "pedig egy normál évben csak 20-a után kezdünk az irsaival". Miközben a melegben rohamosan nőnek a cukorfokok, a savtartalom egyre csökken, ezért a fehérborok vonatkozásában nem számít nagy évjáratra, ám a vöröseknél bizakodóbb. Fehér szőlőből nagy minőség csak elvétve, a kiváló vízgazdálkodású területeken születhet - vélekedett Kamocsay Ákos.

A sok meleg és a napsütés Tokajban mindig jót tesz, így jó szüretre számítok, bár azt még nem tudjuk, az íz- és zamatanyagokra milyen hatást gyakorolt a szárazság - válaszolta kérdésünkre Butella László, a Pajzos Rt. szőlészeti vezetője. A próbaszüretek szerint a kötöttebb, nagyobb víztartalékú talajokon biztosan nincs probléma. Korai azonban még bármit is elkönyvelni - figyelmeztetett a szakember -, hiszen tavaly augusztusban ilyenkor optimista lettem volna, de aztán a 6-7 hetes esőzés sok reményt meghiúsított.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.