A Sonyval keresi a fúzió lehetőségét a BMG. A német Bertelsmann médiavállalat zenei részlege, a Bertelsmann Music Group (BMG), úgy tűnik, lemarad az AOL Time Warner lemezbirodalma, a Warner Music megvételéről. Az amerikai lemeztársasággal való egyesüléshez ugyanis a legnagyobb független társaság, a londoni EMI áll jelenleg a legközelebb.

Az öt nagy lemezcég: az EMI, a Warner, a Sony, a Universal és a BMG közül utóbbi a legkisebb társaság. Igaz, olyan - népszerűségüket tekintve - jelenleg a világ élvonalába tartozó énekeseket képvisel, mint Christina Aguilera és Britney Spears.

A Reutersnek a céghez közel álló forrásai azonban leszögezik, a hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek meg a Sonyval, amely a második legnagyobb a lemezpiacon.

A Sonyról egyébként ebben az évben már mindegyik nagy lemezcéggel folytatott informális tárgyalásokat - tudósít a Reuters.

Az EMI és a Warner Music fúziójával kapcsolatban viszont azt is tudni lehet, hogy a világ legnagyobb zenetársasága jöhet létre, amelynek piaci értékét 600 millió fontra (220 milliárd forint) becsülik.

Úgy tűnik, egyre valószínűtlenebb, hogy a világ öt legnagyobb lemeztársasága megőrizze a függetlenségét a zenei piacon. A társaságoknak komoly anyagi veszteséget jelentenek az internetes zenecsereprogramok által kínált ingyenes zeneletöltések, valamint az illegális CD-kereskedelem. Noha korábban bírósági tárgyaláson legyőzték a Napstert, az online zenecsereprogramok hamar magukra találtak. A KaZaA zenefájlcseréinek száma például tavaly már másfélszer nagyobb volt, mint 2001-ben.

A zeneipart ugyanakkor nagymértékben sújtja, hogy 1999-2002 között megkétszereződött az illegális CD-értékesítés. A zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI számításai szerint a nemzetközi kalózzeneüzlet 4,5 milliárd dollárra tehető, minden három CD közül pedig egy hamisítvány.