Mit gondol, kedves olvasó, hol kell keresni a világ legrégibb, folyamatosan működő családi vállalkozását? Nem, nem Angliában, ahol nem is olyan nagy ritkaság például az olyan cégfelirat, hogy "established in 1647" (alapítva 1647-ben), vagy "since 1723" (1723 óta, mármint azóta létezik). Még csak nem is olasz földön, valahol a híres középkori kereskedővárosok, Genova vagy Firenze környékén. Hanem Japánban. És úgy hívják, hogy Kongo.

A Kongo család nyugodtan megmosolyoghatná az egy-, két-, esetleg háromszáz éves múlttal büszkélkedő európai cégeket. Ők ugyanis 578-ban kezdték el vállalkozásukat. Nem elírás; nem 1578-ban, hanem 578-ban. Hogy melyik az az ágazat, amelyben közel másfél ezer éven át talpon lehet maradni? A templomépítés. Kongóék a japán császári családnak építenek templomokat, mai kifejezéssel fővállalkozóként.

Noha hivatalosan elismert titulus nincs erről, az amerikai Family Business magazin a közelmúltban már meg is ítélte a világ legrégibb családi vállalkozása címet az oszakai famíliának. Ezt meghallva a mai cégvezető-családfő be is jelentkezett a Guinness-féle rekordok könyvénél.

A másfél évtizede stagnáló japán gazdaságban a Kongo család arra ad példát, hogy bármilyen roszszak a körülmények, mindent túl lehet élni. Palotaforradalmakat, járványokat, világháborúkat.

Hogy mi a titka a hosszú (céges) életnek? "Igazából semmi különös. Semmi mást nem csináltunk, csak fő tevékenységünkre összpontosítottunk" - mondja Kongo Maszakadzu családfő. Illetve még egy apróság: "Miután én voltam szüleim egyetlen gyermeke, apámtól nagyon gyakran hallottam, hogy vigyázzak, nehogy túl hamar haljak meg - emlékszik vissza mosolyogva Kongo Maszakadzu, aki tavaly szeptemberben vette át az oszakai cég irányítását. - Amikor például kamaszkoromban azzal álltam elő, hogy ki szeretném próbálni az ejtőernyőzést, azt mondták, szó sem lehet róla." (UGy)