A világhálón gyógyszereket értékesítő egyik vezető cég, a Gesundheitscout 24 igazgatója úgy látja, hogy Németországban a következő öt évben a teljes gyógyszereladás 20 százalékára szökhet fel az internetes értékesítés. Véleménye szerint a vásárlói szokások nem fognak egyik napról a másikra megváltozni, évekbe telhet, amíg a gyógyszereket nagyobb mennyiségben fogják a világhálón keresztül megrendelni. A tárca számításai szerint az egészségbiztosítók az internetes patikákkal kötendő szerződések révén évente több száz millió eurót tudnak megtakarítani.

Közben a Quelle csomagküldő hálózat is fontolgatja, hogy beszáll a gyógyszer-kereskedelembe. A Financial Times Deutschland beszámolója szerint a Quelle - amely újabban a szokásos termékek mellett már személygékocsikat is értékesít - elképzelhetőnek tartja, hogy a gyógyszereket is felveszi a palettára, döntés azonban csak később várható.

A fogyasztói, illetve a termékbiztonság sajátosan szigorú követelményeire figyelemmel a hazai internetes gyógyszervásárlást ez idő tájt még nem szorgalmazná a Gazdasági Versenyhivatal. Pontosabban arra az álláspontra helyezkedik, hogy először meg kell teremteni az internetes árusítás feltételeit, szabályozott kereteit - közölte Torjákné Amberger Teréz versenyhivatali vizsgáló, vezető főtanácsos. Elmondta: ehhez, illetve a gyógyszerpiac bizonyos fokú liberalizációjához elengedhetetlen az ágazat egészére kiterjedő vizsgálat, azt követően pedig a megfelelő szabályozás.

A szaktárca támogatja a lakosságbarát gyógyszerellátást, ám a medicinák forgalmazásának liberalizációja nem vonatkozhat minden gyógyszerre - mondta lapunknak az egészségügyi tárca politikai államtitkára. Mivel az elektronikus dokumentáció is hiteles lehet, elvben lehetőség van a receptek online úton való beváltására - tette hozzá Vojnik Mária. Azonban felhívta a figyelmet, hogy külön kell választani a gyógyszerfelírás orvosszakmai szabályait a vásárlás technikai lebonyolításától. Az orvosoknak és gyógyszerészeknek mindenkor készen kell állni a betegek felvilágosítására. Az, hogy milyen módon jut el az orvosság a beteghez, szervezési kérdés.