A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében új pályázatot hirdetett a közelmúltban. A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) meglehetősen elavult belföldi árufuvarozó járműveinek - így a tehergépkocsiknak, vontatóknak (nyerges vontatók is), pótkocsiknak, félpótkocsiknak - a cseréjét támogató pályázat meghirdetési kerete kétmilliárd forint. A támogatott fejlesztésen felül a pályázatkészítés költségeire 100 ezer forintot kapnak a tender nyertesei.

A konstrukció célja a belföldi közúti árufuvarozás környezeti terheinek csökkentése, a fuvarozó kis- és középvállalkozások járműparkjának modernizációja érdekében környezetkímélő járművek beszerzése a kkv-knál, az elavult járműpark egyidejű selejtezése mellett. A gazdasági tárca azt várja, hogy legalább 400 vállalkozás mintegy 7 milliárd forint értékű beruházást valósíthat meg, ami mintegy 700 jármű cseréjét eredményezi.

A támogatás kizárólag a hazai vonatkozó műszaki előírások követelményeinek megfelelő, új, vagy háromévesnél nem idősebb, használt, 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsi, vontató, nyerges vontató, valamint ezek pótkocsijainak, félpótkocsijainak beszerzésére fordítható. Minden beszerzendő jármű helyett a forgalomból végleg ki kell vonni (selejtezni) egy sárga rendszámú, 3,5 tonna össztömeg feletti, kiírás szerinti paraméterű gépjárművet, amelynek a pályázat benyújtását megelőzően legalább egy éve a pályázó tulajdonában kell lennie. A támogatással beszerzett jármű kizárólag belföldön üzemeltethető, üzembe helyezését 2004. április 30-áig meg kell kezdeni, és a jármű legalább ötéves korának végéig az eredeti célkitűzésnek megfelelően kell működtetni.

A pályázónak legalább a projekt visszaigényelhető, áfa nélküli összköltségének 25 százalékát kitevő, igazolt saját forrással kell rendelkeznie, amelybe bankhitel, lízing, tagi kölcsön, magánkölcsön, az államháztartás alrendszereiből kapott támogatás nem számítható be.

A konstrukció keretében igényelhető vissza nem térítendő támogatás mértéke a projekt visszaigényelhető áfa nélküli összköltségének legfeljebb 25 százaléka, járművenként legfeljebb 3 millió, de maximum 15 millió forint. Amennyiben a pályázó székhelye Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun vagy Somogy megyében található, és a projekt teljes mértékben ezekben a megyékben valósul meg, akkor a támogatás a költségek 30 százaléka, járművenként legfeljebb 3,6 millió, de maximum 18 millió forint.

A támogatási keret kimerülése esetén a pályázat kiírója hirdetményt tesz közzé.