Hazánkban évente közel négymillió tüdőszűrést végeznek, amely során a tuberkulózis (tbc) korai felismerése mellett lehetőség nyílik a daganatok felfedezésére is. A szűréseket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat rendeli el a régiók megbetegedési gyakorisága alapján - tudtuk meg Strausz Jánostól, a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet orvosigazgatójától. Azokban a megyékben, ahol a tbc gyakrabban fordul elő, a 30 év felettieknek kötelező a szűrése.

A tüdőrák időbeni észlelése vitathatatlan előnyt jelent a korai stádiumban kiemelt tüdőrákos betegeknek, hiszen a gyógyulás esélye lényegesen magasabb, mint a már panaszok miatt orvoshoz fordulóknál. Strausz doktor szerint fontos lenne az egyes rizikócsoportokat rendszeresen szűrni. Köztük elsősorban a 40 év feletti, dohányzó nők és férfiak vizsgálata. Az eredményes felfedezés feltétele azonban a megfelelő minőségű digitális szűrőegység kialakítása. Ám a tüdőszűrőgép-park túlnyomó része elavult, az átlag meghaladja a 15 évet. Nehezen értelmezhető, hogy a népegészségügyi programban a tüdőbetegségek megelőzése csak indirekt módon szerepel akkor, amikor a tüdő rosszindulatú daganata a leggyakoribb rákféleség.

Elmondta, hogy a járóbeteg-ellátást több mint 160 tüdőgondozó intézet biztosítja. Feladatuk a szakellátás, a gondozás és a tüdőszűrés, ám az ott dolgozó orvosok közel harmada nyugdíjas, utánpótlásuk nem megoldott.