A világ legnagyobb acélipari társasága, az Arcelor ismét áremelést tervez: a szénacél lemezek árát 5-7 százalékkal növelnék a negyedik negyedévben - jelentette a Bloomberg hírügynökség. A három európai acélipari vállalat összevonásával 2001-ben létrejött konszern az első fél évben már kétszer is emelte árait, a harmadik negyedévre pedig tetemes, mintegy 25 százalékos drágítási tervet készített elő.

Az acélipari óriáskonszern az áremeléssel egyre növekvő nyersanyagköltségeit ellensúlyozná - derül ki a vállalat első félévi jelentéséből. Ráadásul a cég európai piacain, ahol az acél ára jelenleg nem éri el a nemzetközi szintet, a kereslet bővülésére számítanak.

Az Arcelor 2002-es piacra lépése óta az európai acéltermelők vezéralakjaként többször is visszafogta termelését, hogy a stagnáló kereslet miatt hanyatló árak ismét növekedésnek induljanak Európában (VG, 2003. szept. 8.). A múlt héten Németország második legnagyobb acéltermelője, a Salzgitter AG is 5-10 százalékos áremelést helyezett kilátásba az utolsó negyedévre. Az acélgyártók bejelentéseinek hatására a piacon erősödött az áremelési várakozás: szakértők szerint az év utolsó három hónapjában a legtöbb acélipari termék 5 százalékkal drágulhat.