BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újdonságok határon innen és túl

Rég volt - szeptember 9-12. között -, de igaz volt: a tizenharmadik nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál ismét rekor-dokat döntögetett. A standok között jártunkban-keltünkben jó néhány újdonsággal ismerkedtünk meg.

A várbeli borkiállítás és -vásár azon események egyike, ahol a magunkfajta érdeklődőnek lehetősége nyílik alaposan és egy (vagy két-három) szuszra felmérni, hol és merre tartanak a hazai termelők és kereskedők. Újdonságok sora tűnik fel ilyenkor a standokon, lehet szemezgetni s belőni, mi az, amiből később érdemes lesz palack-, esetleg kartonszámra felhalmozni. Teljes képet alkotni lehetetlen, azt egy rövid összefoglaló keretében ismertetni még inkább az. Egy-két momentumot villantunk fel tehát az alábbiakban.

Kezdjük Tokajjal. Az ország első borvidékének tekintett, általunk nemegyszer megénekelt régió borászatai hozták a szokásosan magas színvonalat. Három pincészetet említünk meg most, újakat: a Béres Szőlőbirtok rövidesen berobban a köztudatba. Az első, 2003-as évjárat Bárdos Sarolta keze alól kikerült borai mind remekek. Különösen az a száraz furmint. Ez a markáns, súlyos, mégis szikrázó tétel az eddig ismert legjobbak mellé kívánkozik. Kedvező a véleményünk a Dorogi testvérek furmintjáról, és nagyon tetszettek a Patrícius Borház 2000-es aszúi is, amelyeknek szép karriert jósolunk.

A vörösek vonatkozásában megint az e hasábokon rendszeresen agyondicsért mesterek munkáit emeljük ki. Először is, Franz Weninger elhozta 2002-es Spern Steiner cabernet franc-ját. Hatalmas vitalitás van a borban, és nem kevésbé virulens a 2002-es Spern Steiner syrah. Némi megtorpanás után újra csúcsra jár a Vylyan: 2003-as pinot noirja az 1998-ast és a 99-est idézi, a dűlőszelektált syrah revelatív. Tovább kapaszkodik felfelé képzeletbeli ranglistánkon az egri Lőrincz György: 2002-es superior bikavérje erőteljes, miként fehérjei - pinot gris, olaszrizling, Napbor - is érintés nélkül átviszik a magasra tett lécet.

Apropó, fehérek: ezúttal Fekete Béla 2002-es hárslevelűje tetszett a leginkább - melyet, miként lentebb olvasható, dugóhúzásilag rögvest megmértünk -, és csak jókat mondhatunk Bussay László 2003-as traminijéről is. Essék pár szó a Hilltop Neszmély tradicionális, 1999-es Unió Brut pezsgőjéről: kóstolásakor sziporkázott az évjáratos nedű.

Külön bekezdést indokolt szentelni az egyre nagyobb számban jelentkező külföldieknek. A közeli és távoli országok borainak gyors beáramlásától butaság volt tartani, lassú, ám biztos megjelenésükkel mégis számolni kell. Ahogyan arról már értekeztünk, jön a Wein & Co Ausztriából, máris hoztak néhány finomságot, főként fehérben: Pragertől Grüner Veltlinert, Polztól sauvignon blanc-t, Alois Krachertől késői szüretelésű muskotályt, mind remek, kristálytiszta kézműves darab, versenyképes árakon. Bemutatkozott Dél-Afrika is, kóstoltunk Nederburgot és KVW-t, chenin blanc-t, pinotage-t, syrah-t, egyebeket: tökéletes technológiával készült, hibátlan borok.

Szóval, ideje odafigyelni, s ha megijedni nem is kell, felkészülni helyénvaló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.