Mától Magyarországon is előfizethető a gyors internetezést, adatátvitelt lehetővé tévő harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatás - tudta meg a Világgazdaság. A Vodafone ugyanis szerdától itteni ügyfeleinek is lehetővé teszi a noteszgépbe való 3G adatkártya használatát és egyes nyugat-európai hálózatain a 3G-barangolást. A magyarországi leányvállalat a szolgáltatást a külföldre sokat utazó havidíjas előfizetőinek ajánlja, akik az adott térségben már működő harmadik generációs rendszerek révén gyors internet-hozzáférést, adatletöltést igényelnek.

Az első körben négy nyugat-európai országban - Ausztriában, Nagy-Britanniában, Németországban és Portugáliában - használhatják a magyar Vodafone-előfizetők a 3G-hálózatot. A következő hónapokban azonban további tíz barangolási szerződést köt a cég.

Az új szolgáltatás ára megegyezik a magyarországi GSM-hálózatban már eddig is használt csomagkapcsolt (GPRS) internetezés díjával, a noteszgépekbe illeszthető 3G adatkártya pedig közel százezer forintba kerül. Kérdésünkre a cég illetékesei elmondták, hogy a GPRS-internetezésre már létező szolgáltatást és kártyát jelenleg egy-két ezren vették meg, de a globális csoporton belül már a félmilliót is eléri a mobilinternetet ily módon használók száma.

A Vodafone-nal barangolási kapcsolatban álló Mobilkom Austriánál 2002-ben indították a 3G-hálózatot; a lefedettség az idén elérte az 50 százalékot, a felhasználók száma azonban még csak ötezer körül van. Decembertől viszont jelentős felfutást remél az osztrák szolgáltató, mivel az év utolsó negyedére végre nagyobb kínálatban érkeztek meg a piacról eddig hiányzó 3G-készülékek. A Mobilkom Austria jelentős készüléktámogatást is felvállal a terjeszkedés érdekében, az egyik készüléket előfizetéssel száz euró körüli összegért kínálják majd. (VG)