A spanyol Ferrovial nagy fantáziát lát a BA Rt.-ben, és általában véve a magyar piacon az ÁPV Rt.-nél korábban folytatott megbeszéléseket követően, s a magyar repülőtér-üzemeltető cég javuló eredményessége láttán - erősítette meg információnkat érdeklődésünkre a csoporthoz tartozó Ferrovial Aeropuertos ügyvezetője, Sanchez Salmeron. Az viszont biztosnak látszik, hogy beruházást nem vállalnak, ezt meghagyják a helyi vállalatoknak.

Az ÁPV Rt. a közelmúltban írta ki a tanácsadói pályázatot a BA Rt. privatizációs koncepciójának és stratégiájának kidolgozására. A tanácsadónak egyebek között alternatívákat kell bemutatni a mintegy 8,02 milliárd forint névértékű részvénnyel bíró és teljesen az állam tulajdonában álló cég jövőjére vonatkozóan. A kiírás szerint az összességében legelőnyösebb ajánlat a legfőbb bírálati szempont a tanácsadó kiválasztásánál. A pályázat eredményét várhatóan jövő év elején teszik közzé, ezután alapos cégértékelés kezdődik, a BA Rt. privatizációs pályázatát így valószínűleg a tavasszal írhatják ki.

Az ügyvezető igazgató kifejtette: 1997 óta önálló repülőtér-fejlesztő üzletágat működtetnek, az önálló céget, a Ferrovial Aeropuertost 2002-ben hozták létre. Csakis hosszú távú befektetésekben vesznek részt, amelyekben az összes partner felügyelete biztosított. Szeretnék, ha az OECD minden tagállamában, így Magyarországon is megjelenhetnének a legfontosabb repülőtereken, befektetőként vagy fejlesztőként. A Ferrovial csoportnak egyebek között tulajdona van a belfasti és a sydneyi repülőtér-üzemeltető társaságban. Nemzetközi jelenlének növekedésére utal, hogy tavaly összes bevételének 33, üzemi nyereségének 42 százaléka származott a Spanyolországon kívüli érdekeltségektől. Mindkettő 5-7 százalékkal magasabb érték, mint a megelőző évben volt.

A csoport azt tervezi, hogy Közép- és Kelet-Európában a korábbiaknál sokkal erőteljesebben vesz részt a lehetőségek kiaknázásában. Négy éve van jelen Lengyelországban a legnagyobb lengyel építőipari cég, a Budimex fő tulajdonosaként. Eddig több autópályát, szállodát épített, és ez a cégcsoport irányította a varsói nemzetközi repülőtér bővítését. A lengyelországi projektek értéke meghaladja a 450 millió eurót.