Felével növelte internetes előfizetőinek számát az előző év végéhez képest a legnagyobb hazai kábelszolgáltatónak számító UPC Magyarország Kft. - közölte érdeklődésünkre Szűcs László, a társaság szóvivője. 2003 végén valamivel több mint 41 ezer kábelnetes ügyfele volt a cégnek, november közepére pedig már közel 62 ezerre nőtt a számuk. A 700 ezer kábeltévés előfizetőt magáénak mondható társaságnál 2005-ben is hasonló mértékű ügyfélszám-növekedést várnak az internet-szolgáltatásban.

Több mint 50 százalékkal bővült a második legnagyobb magyar kábelcég, a MatávkábelTV Kft. internetes ügyfeleinek száma is az előző évhez képest - tudtuk meg Piller András vezérigazgatótól. A vállalati ügyfélszám júliusban már átlépte a tízezret, és további növekedést remélnek az október közepén meghirdetett akciótól is, amelynek keretében belépési díj nélkül lehet világhálós eléréshez jutni. A cégnél az internet-előfizetők számának 30 százalék körüli emelkedésével számolnak 2005-ben, a hálózatfejlesztések révén pedig több tíz ezer újabb háztartás veheti igénybe a vállalat kábeltévés szolgáltatását - tette hozzá Piller András.

A magyar piac jellemzője, hogy a felhasználók nagyon árérzékenyek, emiatt a rendkívül kiélezett versenyben fontos szerepet játszanak a különböző akciók is - hangsúlyozta Szűcs László. A kedvezmények mellett az ADSL-szolgáltatókhoz hasonlóan a kábeles internetelérést kínáló cégek is nagymértékű sávszélesség-növelést hajtanak végre, így például a UPC két előfizetői csomagja közül az egyiknél duplájára, míg a másiknál háromszorosára növeli a letöltési sebességet.

Hasonló lépésre szánta el magát - 150 ezer előfizetőjével - a harmadik számú magyar kábelszolgáltató, a Fibernet Rt. is, amely duplájára növelte internetes előfizetői csomagjai letöltési sebességét - tájékoztatott Bedő István, a társaság vezérigazgató-helyettese. A cég az elmúlt évben több mint háromszorosára, 9 ezerre növelte internetes ügyfelei számát, 2005 végére pedig már a vállalat teljes hálózata alkalmas lesz majd internetezésre. A beruházásokhoz az anyagi hátteret az új tulajdonos, a cégben augusztus elején 72 millió dollárért többségi részesedést szerző Warburg Pincus biztosítja. A világ egyik legnagyobb kockázatitőke-kezelő társaságának számító cég megjelenését követően felgyorsultak a Fibernet idei fejlesztései, és ennek köszönhetően a közelmúltban Cegléden és Nyergesújfaluban fejezték be hálózatuk kiépítését.

Jelentős infrastrukturális fejlesztéseket terveznek a UPC-nél is jövőre, melynek keretében a hálózat további részeit teszik internetképessé, illetve több vidéki városban is megteremtik a kábelen keresztül történő telefonszolgáltatás műszaki feltételeit. A cég szeptember elején jelentette be, hogy elindítja interneten keresztüli telefonszolgáltatását. Az egy csatornán három szolgáltatást - televízió, internet és telefon - kínáló megoldásra már több ezren fizettek elő.

A kábelnetes internetelérés a hazai szélessávúpiacon 2001-ben még szinte egyeduralkodónak számított, 80 százalék feletti részesedésével. Az elmúlt években azonban a telefonvonali szélessávú-elérések (ADSL) számának ugrásszerű növekedése miatt a részesedés 2003 végére 43 százalékra, napjainkra pedig 30 százalékra csökkent, a nagymértékű előfizetői szám növekedése ellenére.