Szigorodó hulladékhasznosítási követelményekre, valamint növekvő termékdíj-fizetési terhekre számíthatnak jövőre a hazai csomagolók. Hosszabb távon újabb szigorítások várhatók a gyártási előírásokban is. A csomagolások - kilogramm alapú - termékdíja a korábban meghatározotthoz képest 2005-ben további 20 százalékkal emelkedik, s a csomagolt termékeket forgalmazó cégeknek jövőre már kibocsátásuk 50 százalékának hasznosításáról kell gondoskodniuk a díj alóli - részleges - mentességhez. Igaz, egyszerűsítést jelenthet, hogy a kormány tervei szerint a vállalkozások jövőre ismét százszázalékos mentességet kaphatnak, ha vállalják, hogy túlteljesítik hasznosítási kötelezettségeiket. Jelenleg ugyanis a hasznosítási előírásokat teljesítő cégeknek is be kell fizetni a termékdíj 20 - egyes esetekben 15 - százalékát.

A darab alapú termékdíjnak, illetve a tervezett újratöltési arányoknak egyelőre kiszámíthatatlanok a következményei. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége 2012-ig 60 milliárd forint költségre számít a darab alapú díj és az újratöltő kapacitások kiépítése következtében, de a rendelkezés súlyos következményekkel járhat a csomagolóiparban is. Kertész Béla, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára szerint az egyutas italcsomagolásoknál a darabdíj formájában jelentkező 10-130-szoros tehernövekedés komolyan viszszavetheti a megrendeléseket, s hasonló következményekre számíthatnak a műanyag hordtáskákat előállító cégek is.

A termékdíjak mellett 2003 óta a csomagolás-előállítók és - felhasználók egy részénél újabb terhet jelentenek a környezetterhelési díjak, ezen belül is a vízterhelési díj megjelenése. Utóbbi főleg a nagy vízfelhasználó papíripart érinti, noha az iparág vízigénye az elmúlt években ötödére csökkent. Emellett a szennyvíz szervesanyag-tartalmát is sikerült mérsékelni, ennek ellenére milliós költség jelentkezhet azoknál a cégeknél, amelyek nem hulladékot használnak fel nyersanyagként - fogalmazott Debreczeny István. A CSAOSZ társelnöke szerint korrektebb megoldás lenne, ha az elérhető legjobb technikát alkalmazó cégeket nem sújtanák a díjjal, mert ezzel jelenleg egész ágazatokat különböztetnek meg hátrányosan.

A csomagolócégek közül a vízterhelési díj - a mosás miatt - az újratölthető palackokat használó italgyártókat is érinti, ha nem gondoskodnak az általuk kibocsátott szennyvíz teljes tisztításáról. A kormány a darab alapú termékdíjjal a visszaváltható csomagolások használatát ösztönözné. Ám azzal kevesen számolnak, hogy az újratöltő kapacitás létrehozása mellett döntő cégeknél újabb anyagi teherként jelenhet meg a vízterhelési díj, ha nem építik ki a szennyvíztisztításukat is - tette hozzá Debreczeny István.