A Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. az idén mintegy 18 milliárd forintot költ az átviteli hálózat fejlesztésére, illetve felújítására - tudtuk meg Tari Gábortól, a hálózati igazgatóság vezetőjétől. A pénzt nagyjából fele-fele arányban fordítják felújításokra, illetve új fejlesztésekre.

A legjelentősebb beruházás a Győr-Szombathely közötti, 400 kilovoltos távvezeték megépítése, amely a tervek szerint 2006 második felében áll üzembe. Ennek az idén mintegy hatmilliárd forintot igénylő projektnek az előkészítése már tavaly megkezdődött. Folynak az előkészületek a Békéscsaba-Nagyvárad közötti öszszeköttetés megteremtésére is. Az ehhez szükséges román döntés megszületett, az MVM pedig megkapta a Magyar Energiahivatal jóváhagyását a vezeték közcélúvá nyilvánításáról. Ez a feltétele annak, hogy a beruházás költségét elismerjék a hálózati tarifában. A nyomvonalengedélyeket december végéig be kívánják szerezni, maga a kapcsolat 2007-re épülhet ki. A szlovák-magyar viszonylatban régóta húzódó Sajóivánka-Rimaszombat közötti vezeték előkészítését is elkezdik ez évben a magyar oldalon, itt is a nyomvonal engedélyeztetésével. Ugyanígy előkészítik a Szombathely-Hévíz közötti összeköttetés kiépítését is.

A felújítások között első helyen az alállomási rekonstrukciós program folytatását említi Tari Gábor, ebben az évben a litéri, illetve a százhalombattai, a Dunamenti Erőmű Rt.-től megvásárolt alállomások rekonstrukcióját végzik el, egy-, illetve 1,8 milliárd forintos idei ráfordítással. Ezek mellett több kisebb, 220 kilovoltos egységet is felújítanak. A távvezetékek közül a Munkács-Budapest közötti 220 kilovoltos kapcsolat rekonstrukcióját emeli ki, ez önmagában közel egymilliárd forintos költséggel jár az idén.

Az alaphálózati beruházások, illetve felújítások tervezésekor változatlanul az ellátásbiztonság az első számú szempont, ugyanakkor, ha ezzel párhuzamosan az ország nemzetközi távvezetéki kapcsolatai is bővíthetők, akkor nyilván az ilyen megoldásokat választja az MVM Rt., hiszen a villamosenergia-tranzit bevételi forrás lehet a társaság számára. Az erőművi üzletágban az idei év legfontosabb lépése lesz, hogy elkezdődik a miskolci kombinált ciklusú erőmű kivitelezése - tudtuk meg Holló Vilmostól, a vagyongazdálkodási igazgatóság vezetőjétől. A szabályozás korábbi változása miatt az eredetileg száz megawattosra tervezett, hő- és villamosenergia-termelésre egyaránt alkalmas egység helyett egy 50 megawattnál valamivel kisebb egységet építenek be. Ez a fejlesztés 2007 elejére fejeződhet be. Ezzel együtt azt tervezik, hogy a gázmotorokat üzemeltető társaságukba apportálják a Tatár utcai telephelyen működő öt gázmotort, illetve megvásárolják a hőszolgáltatótól a téli hőcsúcsok idején szükséges kazánokat. A teljes program mintegy 14 milliárd forintba kerül. Holló Vilmos jelezte: folyamatosan figyelemmel kísérik a miskolcihoz hasonló befektetési lehetőségeket, így indulnak a fővárosi távhőszolgáltató észak-budai pályázatán is, ahol szintén egy kogenerációs fűtőmű létesítése a feladat.

A vagyongazdálkodási igazgató hozzátette, hogy a hálózati területtel ellentétben, a termelésben már kizárólag piaci alapú fejlesztésekre van mód. Folyamatosan vizsgálják a befektetési lehetőségeket, figyelemmel kísérik a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. közép- és hosszú távú előrejelzéseit a termelői kapacitásokat illetően, és mérlegelik a különböző üzleti lehetőségeket. Így egy tározós vízi erőmű létesítésének lehetőségét éppúgy, mint - a meglévő telephelyi adottságok figyelembevételével - hosszabb távon egy nagyobb, új termelőkapacitás létrehozását is. A legfontosabb azonban egyelőre a paksi atomerőmű élettartam-hosszabbítása, amely az egész magyar villamosenergia-rendszer szempontjából alapvető fontosságú.