Legkorábban a hét második felében vehetik át a hazai ruhaforgalmazó cégek az Európai Unió és Kína között kirobbant s nemrég kompromisszummal zárult kereskedelmi kvótaháború miatt a kikötőkben, illetve vámraktárakban rekedt szállítmányaikat.

Az új behozatali kvótaegyezményt már szövegezik Brüszszelben, annak hatálybalépése, kihirdetése a napokban várható. A kvóták kimerülése következtében kirobbant, heteken át tartó kereskedelmi állóháború miatt tíznél több magyar cég várta tűkön ülve, hogy hozzájuthasson a Kínából rendelt szállítmányához (VG, 2005. szeptember 9., 2. oldal). Köztük található a Budmil Kft., amelynek mintegy háromezer pamutfelsőjét zárolták, már Magyarországon. Győri Zoltán beszerzési igazgató érdeklődésünkre elmondta: bíznak abban, hogy e termékeket minél előbb átvehetik, és üzleteikbe szállíthatják, illetve továbbadhatják partnereiknek.

A kár mértékét az igazgató nem tudta megbecsülni; az attól függ, hogy az őszi-téli kollekció szerves részét képező felsők gazdára találnak-e a már jó ideje tartó szezonban, vagy csak annak lezártával, jelentős árkedvezménnyel tudják azokat értékesíteni. Ilyen előre nem látható esetre a Budmilnak nincs biztosítása - tette hozzá. A szabadidőruháiról, cipőiről és hátizsákjairól ismert magyar cég beszerzési politikáját egyébként a több lábon állás jellemzi. Termékeik egyharmadát gyártatják Kínában, s a kereskedelmi konfliktus lezárta után sem terveznek ebben drasztikus változtatást - jelezte Győri Zoltán. (KB)