A több milliárd forintos hálózatfejlesztéseknek és az akcióknak köszönhetően dinamikusan bővül a kábeles netezők tábora. Számuk a tavaly év végi 135 ezerről az idei első negyedév végére 160 ezerre nőtt, és a közeljövőben elérheti a 200 ezret.

A legnagyobb hazai kábelcég, a UPC Magyarország előfizetőinek száma a március végi 85 ezerről hamarosan 100 ezerre nő. A cég júliusban több mint másfélszeresére növelte internetszolgáltatásának letöltési sebességét, így az egyéni előfizetők akár 5 Mbit/s sebességű kapcsolatot is választhatnak. Új akciójában a UPC együtt kínál 2,5 Mbit/s-os világhálós elérést és internetes telefonszolgáltatást 10 ezer forint körüli áron, és a konstrukciótól függően bizonyos időre elengedik a telefon havidíját.

A FiberNet Kommunikációs Rt. 512 kbit/s-os csomagjának az ára az elmúlt egy évben ötödével, havi 6250 forintra csökkent, ráadásul az új akcióban az év végéig ennek is elengedik a 40 százalékát. A konstrukció belépési díj nélkül elérhető, és adatforgalmi korlátot sem tartalmaz. A sávszélesség-bővítésnek és az árcsökkentésnek köszönhetően a társaság leggyorsabb, 3072 kbit/s-os ajánlata annyiba kerül - 11 125 forint -, mint egy éve a 768 kbit/s-os ajánlat.

A cég internet-előfizetőinek száma tavalyhoz képest több mint két és félszeresére, 16 ezerre nőtt. A FiberNet 2005-ben mintegy 3,5 milliárd forintot fordít hálózata fejlesztésére - mondta el korábban Polony István, a cég üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese. A beruházásoknak köszönhetően a társaság által lefedett területek egyre nagyobb részén nyílik lehetőség internetes és egyéb interaktív szolgáltatás nyújtására. A cég az év végére összesen már több mint 50 településen lesz jelen internetszolgáltatásával.

Több száz millió forintot költ hálózatai internetképessé fejlesztésére 2005-ben is a T-Kábel - közölte Piller András vezérigazgató. A cég területén egy éve 10, 2004 végén már több mint 12 ezer netelőfizető volt, jelenleg pedig 16 ezren vannak. A társaság előfizetőinek mintegy fele már az internetszolgáltatásra alkalmas hálózathoz kapcsolódik. A T-Kábel internetes csomagjait a szintén a Magyar Telekomhoz tartozó T-Online értékesíti, az augusztus végén indult akcióban már havi 3 ezer forint alatt is lehet 512 kbit/s-os elérést vásárolni.

Az internetképessé tett hálózatok minél jobb kihasználására új termékekkel is megjelennek a piacon a kábelcégek, mint például az interneten keresztüli telefonszolgáltatás (VoIP). A nagyobb kábelszolgáltatók közül elsőként a UPC jelent meg ezen a területen tavaly ősszel. A cégnek jelenleg már több mint 20 ezer kábeltelefon-felhasználója van.

Június közepén kezdte meg internetes telefonszolgáltatását a T-Kábel, és az év végére várhatóan több mint százezer ügyfelüknek lesz lehetősége a szolgáltatás használatára. Az interneten keresztüli telefonszolgáltatás elindításával kapcsolatos fejlesztésekre a társaság több száz millió forintot költött.

A FiberNet augusztus elején kezdte meg a VoIP-technológián alapuló telefonszolgáltatásának tesztelését a kecskeméti kábelhálózatán. A nagy érdeklődés miatt a cég meghosszabbította telefonszolgáltatásának tesztelését, amelynek keretében ezentúl a helyi és a társaság hálózatán belül indított hívásokon túl valamennyi helyközi, belföldi vezetékes és mobil irányba is kezdeményezhetnek hívást a tesztelők.