Tíz-húsz százalékkal többen nyaraltak külföldön a nyári főszezonban, mint egy éve - derül ki a Világgazdaság által megkérdezett utazási irodák válaszaiból. A legvonzóbb helyszínnek Horvát-, Olasz-, Spanyol- és Görögország bizonyult. Az egyéni utazások tekintetében Horvátország volt a legkeresettebb.

A Vista 15 százalékkal több utast szolgált ki nyaralóprogramokkal az idei főszezonban, mint tavaly - jelezte Kendik Mária, az iroda kiutaztatási vezetője. Hangsúlyozta: a megnövekedett számú olcsóbb horvátországi utazások miatt ez 10 százalékkal magasabb forgalmat generált. Az autóval elérhető tengerpartok - az előrejelzése szerint - a jövőben még tovább népszerűsödnek majd. Az iroda esetében egyébként a hagyományosan főszezonnak mondott nyári időszak az összforgalomban mintegy 35 százalékot képvisel.

A szakember szerint tovább növekedett az egyénileg utazók száma, ez azzal magyarázható, hogy egyre többen beszélnek nyelveket, és ezért kevesebben igényelnek magyar nyelvű idegenvezetést. Az utazási tapasztalatok növekedésével ráadásul a vállalkozó kedv is nagyobb lesz. Az utaslétszám bővülése még nagyobb mértékű is lehetne, de több dolog is visszafogja a kiutazási kedvet. Kendik Mária szerint a magyar utazók körében jellemző, hogy ha itthon esik az eső, akkor - függetlenül a tervezett iránytól - csökkenhet az utazási kedv. Emellett a politikai események, köztük a terrorveszély is befolyásolták a forgalom alakulását.

Békefi Veronika, a Neckermann ügyvezető igazgatója ugyanakkor úgy látja: az, hogy itthon ezúttal nem volt igazi, hosszan tartó nyár, még segítette is az utaslétszám növekedését irodájuk esetében. A repülős célpontok közül a Neckermann-nál a nyári szezon legkedveltebb úti céljának számító Görög- és Spanyolország után a török Riviéra és Egyiptom következik. Ismeretes: utóbbi két országban több robbantásos merénylet is volt 2005-ben. Békefi Veronika jelezte: az össztaslétszámot tekintve az előző évhez képest az idei nyári főszezonban 10 százalékos növekedést értek el.

Kimagaslóan jó hetek és kevésbé sikeresek váltogatták egymást az idei nyári szezonban az IBUSZ Utazási Irodák külföldi útjai esetében. Gál Pál Zoltán vezérigazgató elmondta: a legnépszerűbb úti célok, Görög-, Horvát-, és Spanyolország esetében közel 20 százalékos növekedést regisztráltak. Az erős forint miatt előfordulhatott, hogy voltak, akik a tavalyi árak alatti összegért nyaralhattak. A vezető szerint az utószezon is kedvezően alakulhat. főként a hét végi városlátogató programok révén, ezek tavasszal is sikert arattak.