Bár én szívesen venném, egyelőre sem pályakezdőket, sem egyetemista vagy főiskolás gyakornokokat nem foglalkoztatunk a vállalatnál, mivel a feladatok jellege komoly szakmai tapasztalatot igényel – mondta el lapunk érdeklődésére Zimonyi Mária, a 60 fővel dolgozó Futureal cégcsoport humánerőforrás-igazgatója. Hozzátette: a többéves szakmai jártasság mellett minden állásra jelentkezőnél alapkövetelmény a nyelvtudás, a rugalmasság, készség a csapatmunkára, valamint a céghez való hűség. A legtöbb esetben két módon toborozzák a munkaerőt: egyrészt saját internetes weboldalukon keresztül, másrészt olyan fejvadász cég segítségével, ahol már jól ismerik a Futureal munkaerőre vonatkozó igényeit. A társaság által meghatározott követelmények szerint a tanácsadó elvégzi a jelentkezők előszűrését, kiválaszt néhány jelöltet, velük interjút készít, és az önéletrajzukat, valamint motivációs levelüket átküldi a vállalathoz. Így a személyes találkozókon már csak azokkal találkoznak, akik feltehetőleg a leginkább beleillenek a vállalati kultúrába, légkörbe. Ennek során kiderül, hogy az illető mennyire nyitott, milyen a kommunikációs készsége, mennyire képes a csapatmunkára, megvannak-e azon tulajdonságai, amelyek az adott pozícióhoz elengedhetetlenek.
Attól függően, hogy a vállalati struktúra mely szintjére keresnek embert, más-más lehet az interjú menete. Ha felső vagy középvezetői poszt betöltéséről van szó, több találkozásra és alaposabb ismerkedésre lehet szükség. Általában két vagy három fordulóban szoktak „megmérkőzni” a jelöltek, de előfordul, hogy kevesebb alkalom is elegendő a döntéshez. Bevett gyakorlatnak tekinthető, hogy a kiválasztás előtt a cég tulajdonosai is találkoznak a jövőbeni dolgozóval, s a végső határozatot a pályázó jövőbeni szakmai felettesével közösen hozzák meg.
Zimonyi Mária kiemelte a cégen belüli karrierépítési lehetőség jelentőségét: a megüresedett posztokat először belülről igyekeznek betölteni, csak ezután fordulnak külső tanácsadóhoz. FZs