A tegnapi Népszabadságban fizetett hirdetést jelentetett meg egy Gyógyszerészek Érdekvédelmi Egyesülete névre hallgató szervezet, amely a közleményben bírálta a Magyar Gyógyszerész Kamarát, mondván a kamara a patikatulajdonosok egy szűk körének képviselőjévé vált, nem képes megjeleníteni a gyógyszerészek döntő többségének érdekeit.
Az egyesület, amelyhez eddig 31 gyógyszerész csatlakozott, az MGYK-val szemben támogatja a kormány patikaalapítás könnyítésével kapcsolatos elképzeléseit.
Szerintük a gyógyszertárak közötti verseny korlátozása, a patikák feudális jellegű öröklése sérti a betegek és a gyógyszerészek érdekeit. „Támogatjuk a gyógyszertárak közötti verseny kizárását szolgáló szabályok feloldását, és a verseny korlátozásában érdekelt Magyar Gyógyszerész Kamara kötelező tagságának megszűntetését” – írják. Mint ismeretes, a kormány elképzelései szerint megszűnne az a kötöttség, hogy csak ötezer lakosonként lehet patikát nyitni, valamint azt a korlátozást is feloldanák, hogy két ilyen intézmény nem lehet 250 méternél közelebb egymáshoz.
Az egyesület csak egy e-mail címet adott meg elérhetőségként, de sem a Magyar Hírlap, sem a Hírszerző levelére nem érkezett választ tegnap estig. A 31 aláíró nevét elvileg meg lehet tekinteni az egyesület irodájában, ám hogy ez hol található, arra vonatkozóan nincs utalás a hirdetésben. (Magyar Hírlap - Hírszerző - Népszabadság - VGO)