Cégvilág

Nyomás alá került a TNK-BP is

Éppen egy hete, hogy az orosz rendőrség órákon át kutatott a TNK-BP 50-50 százalékos orosz–angol vegyes vállalat és a BP moszkvai irodájában, majd a Szövetségi Biztonsági Szolgálat jelezte: letartóztatott egy testvérpárt az orosz olajcégek pozíciórontását célzó ipari kémkedésért. A harmadik legnagyobb orosz olajtermelőnek számító TNK-BP rögtön közleményben cáfolta, hogy tevékenysége bármely ponton is ütközne az oroszországi törvényekkel.

Orosz lapvélemények szerint megindult a BP kiszorítása a nyereséges oroszországi vállalkozásból. Az elmúlt években több példa is volt arra, hogy az Oroszországban aktív külföldi cégek vagy helyi magánvállalatok orosz állami energiatársaságoknak voltak kénytelenek átengedni érdekeltségeiket vagy azok egy részét. Legutóbb a Shellnek kellett lemondania a Szahalin 2 projekt ellenőrzéséről, de tavaly nyáron a TNK-BP is lemondott legnagyobb oroszországi gázmezőjéről, a Kovitkáról a Gazprom javára, miután hoszszasan zaklatták környezetvédelmi aggályokkal. Hírek szerint a Gazprom többet akar: ki akarja vásárolni a cég orosz tulajdonosait. Más vélemények szerint a TNK-BP azzal húzta ki a gyufát, hogy az államtól való függősége csökkentésén munkálkodott.

Az Interfax a hivatalos verziót idézi: a fenti testvérpár illegálisan adatokat gyűjtött az oroszországi olajcégekről azzal a céllal, hogy rontsák e vállalatok versenyképességét, különösen a FÁK országaiban. Ilja (29) és Alekszander (33) Zaszlavszkijt március 12-én már le is tartóztatták, amikor „éppen információt vettek át egy orosz szénhidrogén-ipari társaság alkalmazottjától”, majd rövid időre kiengedték őket. A biztonsági szolgálat azt állítja, hogy az átkutatott irodákban külföldi védelmi minisztériumok dolgozói és a CIA alkalmazottai névjegyeire is rábukkanttak.

Ilja a TNK-BP nemzetközi irodáján dolgozik, Alekszander pedig a British Councilhoz tartozó British Alumni Club vezetője, korábban pedig az Eurasia politikai kockázatelemző cégnél dolgozott. Mindketten Oxfordban tanultak. VG

Távolodás

A letartóztatás újabb teher az orosz–angol és az orosz–amerikai kapcsolatokra azután, hogy 2006 novemberében radioaktív anyaggal történt megmérgezése miatt Alekszander Litvinyenko volt orosz ügynök meghalt egy angliai kórházban.

Feltételezett gyilkosát Moszkva nem adta ki.

Feltételezett gyilkosát Moszkva nem adta ki.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek