Cégvilág

Vigyázat! A banánozás is extrém sport - utasbiztosítási kalauz

Mintegy 17 millió ember lépi át valamelyik határt évente Magyarországon. A turisztikai vagy üzleti céllal utazók egyharmad köt utazási biztosítást, ez az arány az elmúlt három évben gyakorlatilag változatlan maradt. Bár az internetes kötés egyre népszerűbb, az utazók többsége még mindig az utazási irodákban köti meg biztosítását, ennél fogva a megfelelő tájékoztatást is megkapja.

A biztositas.hu oldalon a paraméterek megadása után mintegy tizennégy ajánlat közül választhat az utazó.  Külön biztosítási preferencia megjelölése nélkül egy négy fős család  (egy 3 és 14, egy 14 és 15 év közötti gyerek két felnőttel) egy hetes európai utazása esetében a legkedvezőbb ajánlat az AXA 7200 forintos biztosítása, a legmagasabb áron a Groupama Csoport Mondial A terméke vásárolható meg, az ára 17 560 forint. Az ajánlatok átlagára  11 432 forint. Ezeket a biztosításokat az "olcsó/átlagos" opció kiválasztásakor ajánlja fel a weboldal.

A netrisk.hu oldalán a felnőttek korát pontosabbat kell megadni, legyen ez 30 és 64 év közötti. A biztositas.hu-val ellentétben itt minden termék típus megjelenik, a szolgáltatások mennyisége szerint csoportokba sorolva (exkluzív, optimális, alapszintű, minimális) Az előbbivel megegyező paraméterek esetében, az exkluzív csoport tagjait leszámítva a legolcsóbb az Uniqanal köthetünk biztosítást 7 000 forintért, a legmagasabb áron az optimális csoportba tartozó QBE kínálja a termékét 20 800 forintért. Az ajánlatok árának átlaga 15 354 forint.

Fontos  tudni, hogy a vonatkozó jogszabály szerint az interneten közzétett ajánlatokkal kapcsolatban is minden szükséges információt közzé kell tenni és azokat a leendő ügyféllel elfogadtatni – tájékoztatott Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Egyesülete utazásbiztosítási tagozatának vezetője.

A szakértő szerint fontos, hogy ne az ár legyen az elsődleges szempont a termék kiválasztásánál. Az utazási biztosítások mindegyik megfelelő, de nem minden utas számára. Egy a közeli országokban stoppal közlekedő, hátizsákos fiatalnak valószínűleg megfelelnek az alacsonyabb árú konstrukciók is, egy fényképezőgéppel felszerelt, a tengerpartra készülő kisgyerekes család számára viszont célszerűbb egy nagyobb fedezetű biztosítási csomag.

Horváth Péter hangsúlyozta: a közhiedelemmel ellentétben valóban védelmet nyújtó biztosítást nem lehet a helyszínen, például a horvát tengerparton megkötni. Az indulás előtt kell mérlegelni a desztinációt, az út hosszát, a poggyász értékét és az egészségügyi kockázatokat.

Egy Európán kívüli cél esetében hasznos lehet ellenőrizni, hogy egészségügyi probléma esetén fedezi-e a biztosítás a hazautaztatás költségét. Szintén fontos tudni, hogy minden biztosító megszab egy maximált gyógykezelési összeget, amelynek átlépése esetén feltétlenül egyeztetni kell a biztosítóval. Mivel ez az összeg 100 és 200 euró között mozog, a legbiztosabb megoldás, ha az ügyfél mindenképpen kapcsolatba lép a biztosítóval. Nem árt, ha erre még az orvoshoz fordulás előtt kerít sort a biztosított, így a biztosító egyrészt megkapja a megfelelő tájékoztatást, másrészt az általa preferált intézménybe küldheti gyógyulni a beteget. A biztosítottaknak el kell fogadniuk, hogy a biztosító csak akkor vállalja a hazaszállítást, ha arra a kezelést végző kórház engedélyt adott. Ellenkező esetben a család kérése ellenére sem kerülhet sor a hazaszállításra. Viszont ha a biztosított külhonban betegen egyedül marad, a biztosító finanszírozza egyik hozzátartozójának látogatását. Ha a kiutazók mindegyik biztosított és egyikük megbetegszik, a kísérő másik személy biztosítását kérésére a partner ápolásának idejéig meghosszabbítják.

Ami a szabadidős tevékenységeket illeti, érdemes minden ajánlatban áttanulmányozni, mit tekint az adott cég extrém sportnak, ezek ugyanis csak különdíj ellenében biztosíthatóak. Jellemzően ebben a kategóriába tartozik a sziklamászás, független attól, hogy 300 vagy 1000 méteren kerítenek sort rá. Szintén extrém sportnak számít a hegyi kerékpározás és az egyre népszerűbb banánozás is.

Ami a vagyontárgyakat illeti: a poggyászbiztosítás önmagában soha nem tartalmazza az arany ékszerek, a készpénz és a bankkártyák biztosítását. Minden cég limitálja az alapcsomagokba tartozó értékhatárt, amely fölött nem biztosítja a vagyontárgyakat. Ez az összeg megközelítőleg 200 ezer forint, de vigyázat! A limitet tárgyanként is meghatározzák, ennek összeg 20 és 100 ezer forint között mozog. Érdemes tehát végiggondolni azt is, hogy egy-egy magasabb minőségű kamera vagy fényképezőgép nem lépi-e túl a tárgyankénti korlátot, ha igen, arra egyéni ajánlatot lehet kérni.

Horváth Péter hozzátette: minden utazónak a prioritásoknak megfelelően el kell döntenie, mekkora összeget érdemes fordítania a biztosításra. Egy üzletember számára például igen jól jöhet egy olyan konstrukció, amely a poggyász késedelmes érkezéséért is kártalanítja, hiszen így visszakaphatja a pénzt, amit az üzleti tárgyalás előtt sebtében megvásárolt öltönyre költött a helyszínen.

kockázat extrém sport biztosító utasbiztositas ajánlat értékhatár biztosítás
Kapcsolódó cikkek