Cégvilág

A Microsoft-vezér ötéves terve: "Nem rossz cég az Apple"

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón kijelentette: csak a Microsoft képes konkurálni a Google-lal, ehhez pedig újra ki kellene találnia a keresőmotor-piaccal kapcsolatos elképzeléseit.

Steve Ballmer, egy a Szilícium-völgyben tartott megbeszélésen kifejtette: a Microsoftnak újra kell gondolnia az internetes keresés ágazatában elfoglalt helyét. Mint mondta, nem erőszakolhatják rá saját elképzeléseiket a piacra, az egyetlen megoldás a felhasználó fogalmának újragondolása – tudósít a PC World.

A vezérigazgató hozzátette: ötéves terv keretében kell újragondolni a stratégiát. Ballmer egyértelművé tette, hogy jelentős összegeket, operatív bevételének 5-10 százalékát áldozná az internetes kereső-iparban elfoglalt pozíciójának javítására.

A konkrét megvalósítás menetéről nem sok szó esett. Annyi bizonyos, hogy a Microsoft nagy energiákat fektet a Red Dog nevű cloud computing projekt fejlesztésére. A szerverfejlesztéssel kapcsolatban Ballmer leszögezte: igyekeznek demokratikusabbá tenni a szerverpiacot jó minőségű, kedvező árú szoftverekkel. A Microsoft vezér kifejezetten a VMware-nek üzent azzal, hogy leszögezte: ha a jelenlegi 5 százalékos virtualizációt 80 százalékosra akarják emelni, akkor nem tanácsos a szoftverért háromszor akkora összeget kérni, mint magáért a szerverért.

Ballmer nem kegyelmezett az okostelefonok gyártóinak sem. Mint mondta, az Apple és a Nokia el fogják veszíteni ágazati vezető szerepüket, mivel szoftverüket az általuk gyártott hardverhez kötik, ez pedig a piac kiszélesedésével lehetetlenné válik. Ezzel – írja a lap – burkoltan arra célzott, hogy a Microsoft a PC-knél már bevált taktikáját bevetné a mobilok esetében is: más hardvergyártók számára is elérhetővé tenné operációs rendszerét.

Ami az ősellenség Apple-t illeti, Ballmer úgy fogalmazott: "nem állítja, hogy rossz cég az Apple, de a stratégiájuk lényege, hogy nem engednek hozzáférést a szoftverükhöz." A Microsoft vezér szerint a vállalat nem jelent veszélyt az ő pozíciójukra.

Ballmer a Microsoft két gyenge pontjaként a technikai- és magas teljesítményű számítástechnikát nevezte meg. Hozzátette: nem örül neki, hogy a szervereknek csak 40 százalékán fut Microsoft operációs rendszer, a többi Linuxszal működik, ezért – mint fogalmazott – ezzel kell valamit csinálni.

szerver linux Apple ballmer Nokia Microsoft
Kapcsolódó cikkek