Cégvilág

Hosszabb életet szeretne? Másszon lépcsőt!

Egy svájci kutatás szerint a rendszeres lépcsőzés tizenöt százalékkal csökkenti a korai halálozáshoz vezető egészségi állapotok kialakulásának kockázatát. Az eredmények szerint még a kevés testmozgás is csökkenti a vérnyomást és a testzsír mennyiségét.

A Genfi Egyetem kutatócsoportja az Európai Kardiológiai Társaság konferenciáján mutatta be a hatvankilenc emberen végzett vizsgálat eredményeit. A résztvevők mindegyike passzív életmódot folytat vagyis heti két óránál kevesebb testmozgást végez és naponta maximum tíz lépcsősoron megy fel. A kísérlet tizenkét hete alatt az alanyokat arra kérték: egyáltalán ne használják a lifteket.

A kutatás időtartamának lejártával végzett egészségügyi felmérések szerint a résztvevők vérnyomása és testzsírja csökkent, csakúgy, mint a koleszterin szintjük. A pozitív változások összességükben azt jelentik, hogy a lépcsőzők esetében 15 százalékkal csökkent a korai elhalálozás esélye.

Philippe Meyer kutatásvezető szerint az eredményeket nagyobb szabású kísérletekkel kell még alátámasztani, de az eddigi információk azt sugallják: a lépcsőmászásnak jelentős egészségügyi hatása van. A BBC által megkérdezett szakértők szerint a felmérés – kis mérete ellenére – jelentős, mert praktikus tanácsokkal szolgál a hétköznapi életet illetően. A lépcsőmászás olyan tevékenység, ami könnyen beilleszthető a napi rutinba.

vérnyomás testzsír koleszterin orvos
Kapcsolódó cikkek