Rendkívüli felmondást megalapozó minősített kötelezettségszegés, ha a vezető – eltérve a gyakorlattól, a munkáltatót megkerülve, bennfentes információt felhasználva – maga veszi meg az általa használt személygépkocsit, és ezzel a cégnek anyagi hátrányt okoz – mondta ki a Legfelsőbb Bíróság az alábbi perben.
Az ügy felperese beszerzési és logisztikai igazgató volt. Hozzátartoztak a vezető állásúak részére biztosított autóparkkal kapcsolatos teendők, így a gépkocsikat finanszírozó lízingcéggel való kapcsolattartás és a járművek visszaszolgáltatása a szerződések lejártával. Több esetben előfordult, hogy a vállalat a lejárt lízingű autókat a lízingcég által közölt legmagasabb vételi áron a jelentkező munkavállalók között sorsolással értékesítette a költségcsökkentés érdekében. A felperes azonban az általa használt gépkocsi esetében meg sem kísérelte a maradványértéken való értékesítést. Az autót visszaadta a lízingcégnek, majd megvásárolta magának. A vállalatnak kára keletkezett emiatt. Erre hivatkozva rendkívüli felmondással megvált igazgatójától, aki jogellenesnek tartotta az intézkedést.
A munkaügyi bíróság nem talált összefüggést az alperes által megjelölt maradványérték és a felperes magatartása között, helyt adott a volt igazgató keresetének. A másodfokú bíróság azonban megváltoztatta az ítéletet. Bizonyítottnak találta, hogy a felperes ismerte és alkalmazta a sorsolásra vonatkozó gyakorlatot, tudta, hogy ez az alperes érdekét szolgálja. A perbeli esetben a lízingbe árajánlatát nem továbbította a cégnek, így az nem dönthetett a sorsolásról, ki kellett fizetnie a maradványértéket. A másodfokú bíróság szerint a felperes lényeges kötelezettségszegést követett el, amikor az alperes tudta nélkül, a maga javára intézkedett.
A döntés után a felperes az LB-től kért felülvizsgálatot. A legmagasabb ítélkező fórum azonban rámutatott: a lízingelésért felelős igazgató bennfentes információk birtokában, a cég gyakorlatát megszegve és az alperest megkerülve, piaci áron közvetlenül megvásárolta a lízingbe adótól a vállalatnál korábban általa használt személygépkocsit. Nem közölte annak piaci árát a cégével, így azt elzárta az adott esetben magasabb maradványértéken való eladás megkísérlésétől. Ezzel nyilvánvalóan súlyosan sértette az alperes gazdasági érdekét. Magatartása alkalmas volt arra, hogy munkaviszonyát rendkívüli felmondással megszüntessék. Így az LB hatályában fenntartotta a jogerős ítéletet. KK